Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

100 lelkes önkéntes ültetett csemetéket

Huszár Hajnal | 2023.11.18.

Közösségi erdőültetésre várták a civileket ma délelőtt a kupi erdőbe. A kezdeményezést a MagNet Bank indította évekkel ezelőtt, amikor meghirdették az Egy ügyfél, egy facsemete elnevezésű faültetési programjukat. A pénzintézet 2019 óta több mint 50000 csemetét ültetett el, a következő két évre pedig újabb 17500 fácska telepítését vállalták. Ennek egy része került a Bakonyerdő Zrt. Pápa közeli erdejébe a mai napon.
-A mi bankunk egy közösségi bank, fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleinket, munkatársainkat is bevonjuk a programjainkba. Az erdők védelmét nagyon fontosnak tartjuk és hisszük, hogy a csapatmunka még felemelőbbé teszi ezt az eseményt – mondta el a rendezvényről Kincses Andrea, a bank marketingvezető-helyettese.

A közösségi faültetési programban a pénzintézet partnere volt az Erdőmentők Alapítvány és a Bakonyerdő Zrt. is. Csanádi Viktor, az alapítvány erdő- és vadvédelmi vezetője úgy fogalmazott, a civileknek óriási felelőssége van a jövő erdői iránt és mindenkinek van feladata e téren. 
-Az erdők már előttünk is itt voltak és azt szeretnénk, ha utánunk is itt lennének. Ez egy nagyszerű közösségi program, mindenki nagyon lelkesen ültette a csemetéket a szeles, hideg idő ellenére is.

A kupi erdőben 100 civil 1260 csemetét telepített a Bakonyerdő Zrt. munkatársainak precíz szakmai irányításával és segítségével. A 3 focipályányi területen a makkvetés utáni elegy fafajok apró egyedeit kézzel ültették el.
-A mai világban nagyon sok munkát tudunk gépesíteni, azt szerettük volna, hogy az önkéntesek az ékásós kézi ültetés technikáját ismerjék meg, amit kollégáink rendszeresen végeznek – közölte dr. Patocskai Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési osztályvezetője. Mint mondta, az érintett területen korábban egy fenyves állt, mely kiszáradt és szúbogarak támadták meg, ezért le kellett termelni. Helyére makkvetéssel csertölgy erdőt telepítettek, melyekbe a mai programon vadkörte és korai juhar csemetéket ültettek, így egy összetettebb, szintezettebb, több fafajú erdő születik, mely jobban ellenáll a klímaváltozás negatív hatásainak.

A közösségi faültetésben részt vett dr. Áldozó Tamás is, aki lelkesen vállalta az ékásós munkát és több tucat csemete elültetésében közreműködött. A polgármester szerint az erdőtelepítésben való részvétel megtisztelő, hiszen olyannak a létrehozásában vesz részt, ami bőven túléli a mai embert és sokaknak szerez majd örömet.
-Nagyon sokan éreznek felelősséget a jövő, a zöldebb környezet, a természet iránt és szerencsésnek érzem, ha őket minél gyakrabban megszólítják hasonló programokkal – mondta, emlékeztetve arra, hogy az önkormányzat is telepített közel 8 hektárnyi erdőt a város határában.

Fodor Imréné huszadmagával érkezett a programra Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza pápai csoportjának tagjaként. Elmondta, Szombathelyről és Sopronból is többen eljöttek a pápai tagokkal együtt. Az ő meglátása szerint is nagyon fontos, hogy a civilek is közreműködjenek az erdők védelmében, gyarapításában. Meglátása szerint, minden társuk nagyon lelkesen, örömmel vett részt az érdekes munkában.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: