Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

10 éves a település egyik szimbóluma

Horváth Andrea | 2023.09.16.

Tapolcafő számos értékkel büszkélkedhet, de a kertbarátok összetartó közössége az egyik legnagyobb kincse a településnek.  2010-ben társadalmi munka keretében megtisztították a Tapolca patak körülbelül 600 m hosszú szakaszát, s egy tanösvény kialakítására tettek javaslatot. A javaslatot tett követte, a Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. 

Aztán Horváth Endre akkori elnök javaslatára felállítottak egy malomkereket is, széles körű összefogásnak köszönhetően. A malomkerék a Tapolcán egykor működött 33 vízimalom emlékére a tapolcafői, a pápai lakosok, az ügyet szívükön viselők, vállalkozók, szervezetek adományából, a Pápai Vízmű Zrt. és  Pápa Város Önkormányzatának támogatásával készült el, 2013 szeptemberében avatták fel.

A 10 éves jubileumra ismét ünnepséget szerveztek a kertbarátok. Meghívtak mindenkit, aki egykor támogatta az ügyet és ma is szívén viseli a sorsát. A rendezvényen részt vett Unger Tamás alpolgármester és Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója is. Bali Istvánné köszöntötte a megjelenteket, s  felidézte a malomkerék felavatásának szép pillanatait. Akkor Sándorné Banai Eszter verset írt az alkalomra, melyet most édesanyja olvasott fel. A Forrás Népdalkör műsora is színesítette a programot.

 Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felidézte a tapolcafői tóhoz, a Tapolcához fűződő gyermekkori emlékeit, s azt az időszakot is, amikor a bauxitbányászat miatt a kristálytiszta karsztvíz forrásai elapadtak. A bakonyi bauxit- és szénbányák 1990 utáni sorozatos bezárása magával hozta a vízkiemelés drasztikus lecsökkentését, aminek hatására 1994-től a vízszint folyamatosan emelkedett, míg aztán 2010-ben – 42 év után – a források vize újból feltört.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a víz hatalmas kincs, míg ma a kőolaj és a földgáz áll a figyelem középpontjában, lehet, hogy ötven év múlva a víz lesz hasonlóan nagy érték, főként, ha nem vigyázunk rá, tette hozzá. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a kristálytiszta forrásvizet ihatunk.

Somogyi Zoltán elnök is beszélt a múlt kihívásairól és feladatairól, s kiemelte Horváth Endre áldozatos munkáját, aki fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy a malomkerék is emlékeztessen az egykori malmokra. Hozzátette,, sajnos időnként nem forog a kerék, mert kevesebb a feltörő forrásvíz, mint korábban, de reméli, hogy a csapadékosabb időjárás majd segít ezen a problémán.

Az ünnepi alkalmon sorsolták ki a Kertbarát Kör nyolc hónapon át tartó online játékának nyerteseit.  Kissné Bolla Judit és Szilágyi Márta vehetett át ajándékot. Különdíjat kapott Szilágyi Márta. Az ünnepséget követően a kertbarátok finom ebéddel és jóféle borokkal várták a jelenlevőket a tanösvényen.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: