Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

12,5 milliárd forinthoz jutottak a Pápa környéki kistelepülések

Huszár Hajnal | 2024.02.05.

A Magyar Falu Program eddigi eredményeiről és az idei év várható pályázati kiírásairól tájékoztatta a Pápa környéki települések polgármestereit Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. A Csóton tartott találkozón kérdeztük a kormánybiztost a 2018-ban életre hívott program aktualitásairól.

-2018-ban, amikor Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a Magyar Falu Programot, elkezdtünk országot járni. Nagyon sok falu polgármesterével, jegyzőjével, lakóival találkoztunk közmeghallgatások keretében és ott definiáltuk a legfontosabb célt: megállítani azt a negatív demográfiai trendet, ami évtizedek óta jellemzi a falvak döntő többségét. A fiatalok elvándorolnak, az ő gyermekeik valamelyik környező városban, megyei jogú városban, vagy a fővárosban születnek meg és ezzel több generációt veszít a falu – ezt próbáltuk megállítani. A program 2019-ben indult el és 5 év elteltével büszkén mondhatjuk, hogy a kistelepülések felében sikerült megállítanunk a népesség csökkenését, ezekben már növekszik a népességszám, a többi településen pedig lassult a csökkenés – idézte fel az elmúlt évek eredményeit a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár arról is szólt, a Pápa környéki települések aktívak és eredményesek voltak az elmúlt években. A Magyar Falu Programmal számtalan olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, ami a helyben élők életminőségét javította. Utcafelújítás, járdaépítés, óvodarekonstrukció, szolgálati lakás kialakítása az óvónő számára, orvosi rendelő és orvosi szolgálati lakásépítés, temetői infrastruktúra fejlesztés, falubuszok beszerzése, kisbolt-fejlesztés, állami útfelújítás – hosszú a beruházások sora, melyekre sikeresen pályáztak a Pápa környéki falvak.
-Csak a Pápa térségi kistelepüléseken több mint 12,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg és ebben nincs benne a Falusi CSOK. Ha ezt is beleszámoljuk, akkor elmondhatjuk, 20 milliárd forint körüli összeg hasznosult a térségben – közölte a kormánybiztos.

Az idei évi pályázati kiírásokról a kormánybiztos elmondta, olyan támogatási formákat hirdetnek meg, amiket maguk a falvak javasolnak, ezért is mondják, hogy a Magyar Falu Programot a falvak írják.
-Ez azt jelenti, hogy jellemzően minden évben megismételjük azokat a pályázati kiírásokat, melyek az előző években sikeresek voltak, de minden évben van valami újdonság is. Az idén is erre lehet számítani – mondta Gyopáros Alpár.

A 2024-es forrásokról a kormánybiztos úgy fogalmazott, a múlt évben és idén kicsit kevesebb jut erre a programra is.
-A Magyar Falu Programot szinte kizárólag a hazai költségvetés finanszírozza, ez azt is jelenti, hogy a hazai költségvetés mindenkori állapotának megfelelő mennyiségű pénz áll a rendelkezésünkre. A tavalyi és az idei év valamelyest nehezebb, hiszen a gazdaság nem bővült úgy a covid és a háborús, illetve az energetikai válság miatt, mint amennyire szerettük volna, de így is több tízmilliárd forintos nagyságrendben finanszírozzuk a Magyar Falu Program egyes alprogramjait.

A program megvalósításával kapcsolatban Gyopáros Alpár kiemelte, a falusi ember büszke és fegyelmezett. Egy falusi polgármester nem engedi meg magának, hogy ha elnyer egy fejlesztési támogatást, azt nem valósítja meg, vagy nem határidőre számol el.
-Azért is könnyeb helyzetben vannak a Magyar Falu Program pályázói egy európai uniós projekthez képest, mert lényegesen egyszerűbb az eljárásrend. Nagyon gyorsan jutnak forráshoz a nyertes települések, hiszen a pályázat eredményének kihirdetését követően öt napon belül a teljes pályázati összeg a nyertes pályázó számláján van, ami azt is jelenti, hogy azonnal neki tudnak állni a kivitelezésnek és időben be tudják fejezni a fejlesztést.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: