Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

130 éves a Jókai Kör – várják az érdeklődőket

Horváth Andrea | 2023.03.29.

A Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai fotóalbumok sorozatának március 31-i alkalmán a Jókai Kör fotóalbumába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A város nagy múltú kulturális közössége 1893-ban alakult, ezt a jubileumot ünnepli meg pénteken a kör.

Szabó Rita könyvtáros, a sorozat szerkesztője elmondta, a Jókai Kör nem hiányozhat a helyi kultúrával kapcsolatos egyetlen rendezvényről, megemlékezésről sem. Emlékkiállításaikkal, irodalmi rendezvényeikkel, könyvbemutatóikkal, önképző körükkel, kiadványaikkal példaértékűen formálták a város kulturális arculatát. 

A közösség 130 évvel ezelőtt közel háromszáz taggal alakult meg, a helyi értelmiség akkori legelismertebb alakjai voltak a vezetők. A második világháború aztán ezt a közösséget is „megszüntette”, 1944. március 1-jén volt a Kör utolsó irodalmi estje. Aztán a hónap második felében dr. Kőrös Endre főtitkár az őt és feleségét is érintő zsidótörvények elől a halálba menekült, a Kör tagsága az ő sírjánál jelent meg utoljára együtt. A csoport 1984-ben alakult újra, Huszár János tanár, helytörténész kezdeményezésére, s azóta működik a város elismert kulturális közösségeként. 

A Pápai fotóalbumok sorozatban tehát a Jókai Körrel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, számos régi fotó segítségével felidézve a múltat március 31-én, pénteken 17 órakor a városi könyvtárban.


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó 2023.06.06.

  A legfontosabb hírek a városból

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: