1353 párlatból választották ki a legjobbakat Gyulán a Pálinkafesztiválon
Átadták a Brillante-2024 Nemzetközi Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon.
2024 legeredményesebb bérfőzdéje a noszvaji Kövér Pálinkafőzde lett. A legeredményesebb bérfőzető címet már harmadik éve Guba Krisztián nyeri el; a legeredményesebb magánfőző Lipcsei Adrián lett. A legjobb magánfőzött párlat Dervanics Roland Tophit szilva párlata lett; a legjobb bérfőzetett párlat címét pedig Szász Gábor piros vilmos párlata érdemelte ki.
2024-ben az év gyümölcse a birs volt, az abból készült nedűket külön díjazták, a kategóriában Szolnoki Donát párlata győzedelmeskedett. A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén a kisvárdai Várda Drink Zrt. lett; a legjobb kereskedelmi pálinka címet pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde sárga vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján. Már tavaly is sikeresen szerepelt a főzde a versenyen, akkor a piros vilmoskörte pálinkája szerezte meg az első helyet. A legjobb kereskedelmi pálinka díj nyertese egyben elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is, hiszen a verseny fővédnöke az Agrárminisztérium volt 2024-ben – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A versenyre idén rekordszámú nevezés, 1353 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 1178-at. A legtöbb párlat idén a szőlő és szőlőeredetű termékekből érkezett, összesen 219. Az év gyümölcséből, a birsből 97 mintát küldtek be. Küldtek párlatot Romániából, Szlovákiából, Szerbibából és Horvátországból is.
A 23 tagú, rangos szakmai zsűri megvizsgálta, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták.