Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

13 nemzetiség kultúrájával vár a Bárka Fesztivál

Varga Rebeka | 2024.05.19.

Egész napos ingyenes programokkal, 13 nemzetiség kultúrájával, zenéjével, ízeivel és a Parno Graszt koncertjével várja az érdeklődőket június 2-án a Bárka fesztivál a Feneketlen-tónál.  

A nemzetiségek ünnepének nagy hagyománya van a XI. kerületben, Újbudán, ahol 13 nemzetiség él, köztük bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok. Belőlük inspirálódva született meg a fesztivál neve, a Bárka, amellyel átmenthető az, ami igazán fontos – írták a szervezők. Mint kiemelik, a Bárka fesztiválon különböző kultúrák találkoznak és mutatkoznak be zenével, táncokkal, ételkóstolókkal és kézműves-foglalkozásokkal.

A fesztiválon hallható lesz David Yengibarian örmény zenész, zeneszerző harmonikás koncertje. A művész népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai dzsessz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje – áll a program ismertetőjében.

Mint írják, a kisebbségi lét, a kultúrák keveredésének, egymás mellett élésének kérdéseiről rendeznek beszélgetést. Az eseményen részt vesz a tótkomlósi szlovák kisebbségi közegből származó Závada Pál író és Újbuda szlovák önkormányzatának képviselője, Galda Levente.

A fesztiválon fellép a Zornica (Esthajnalcsillag) Bolgár Hagyományőrző Együttes, amely 2000 tavaszán alakult Magyarországon házasodott bolgár asszonyok kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a bolgár népi táncokat, dalokat, néphagyományokat és népszokásokat életben tartsa, tovább örökítse, terjessze a Magyarországon élő bolgár nemzetiség körében.

A Rézeleje Fanfárosok koncertjét is meghallgathatják az érdeklődők. A zenekar tagjai Rézeleje Fanfárosokként 2020 óta játszanak együtt, elsősorban moldvai és balkáni tánczenét, a népi dallamokat modern hangszereken megszólaltatva, egy rezesbanda ropogós hangzásával – fogalmaznak a közleményben. A programok sorát 20 órakor a Parno Graszt koncertje zárja. Az autentikus cigányzenét játszó, több mint 30 éve működő zenekar, amely szinte az egész világot bejárta koncertjeivel, hagyományos hangszerekkel, egyedi színpadi megjelenéssel és táncos előadásmóddal várja a közönséget.

Az esemény részletes programja ezen a linken érhető el.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: