Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

1956 dicsősége a magyar lélek esszenciája

Varga András | 2023.10.23.

A pápai hagyományoknak megfelelően kezdődött idén is az 1956-os forradalom emlékünnepélye. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Dr. Áldozó Tamás Pápa polgármestere, valamint családtagok megkoszorúzták Kiss Zoltán honvéd alezredes és Dr. Katona István Pápa város forradalmi tanácsának elnöke emléktábláit.

A program a JMK színháztermében folytatódott, ahol Borvendég Zsuzsanna történész mondott ünnepi beszédet.

A Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa arról beszélt, hogyha egy külföldinek kellen bemutatnia Magyarországot 1956 hangulatával kezdené. A magyar lélek esszenciája ott lapul 1956. októberének perceiben, a lázban, a vércseppekben, a fennkölt szabadságvágyban – kezdte beszédét Borvendég Zsuzsanna. A forradalmárok minden realitás ellenére hitték, hogy sikerülni fog. Az ősöktől örökölt hit vitte a magyarokat az utcára 1848-ban és 1956-ban is. A szabadságharcokat a túlerő ugyan leverte, de legyőzni nem tudta. A megtorlás minden esetben kegyetlen volt, 1956 után minden eddiginél kegyetlenebb. A szónok kitért Dr. Katona István tevékenységére, aki a forradalmi tanács elnöke volt. A forradalom leverése után 5 évre börtönbe zárták, majd csak vidéken kapott állást, folyamatos megaláztatások közepette. Szervezete nem is bírta ezt sokáig 56 éves korában meghalt. Élete példa arra, hogy a Kádári megtorlás a lelket és a szellemet vette célba. Aztán évtizedekig lélekölő szürkeség, lassan pergő percek egyhangú sorozata következett, ami ellen még lázadni sem lehetett igazán. De 1956 izzó parazsa végül legyőzte a szürkeséget – fejezte be beszédét Borvendég Zsuzsanna.

Ezévben az ünnepi műsort a Pápai Vadvirág Néptáncegyüttes mutatta be "Alvadó emlékezet" címmel. A táncszínházi előadás egy fiatal újságíró, fotós szemével mutatja be az ötvenes éveket különböző táncstílusokon keresztül.

A program zárásaként az önkormányzat, a pártok és társadalmi szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit az épület előtt a Magyar Piéta 1956 szobornál.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: