Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

236 okoslámpa

Huszár Hajnal | 2024.03.11.

A Külső-várkerti szabadidőpark közvilágításának okosítása után újabb beruházást indított az önkormányzat a város közvilágítási rendszerének korszerűsítése érdekében. A helyszín ezúttal a Várkert és az Erzsébet liget, ahol szintén modern LED-es világítótestek adják a fényt. Ezeknek a fényforrásoknak az okosítása a legegyszerűbb, hiszen az itteni rendszert már eleve úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen az intelligens működtetésre.

A két parkban összesen 236 lámpatest biztosítja a terület megvilágítását, ezek közül 75-re mozgásérzékelőket szereltek a kivitelezők, 161 lámpatest pedig vezeték nélküli vezérlőt kapott és 2 központi vezérlőegységet is telepítettek a szakemberek. A berendezések szerelése a múlt héten befejeződött és megkezdődött a rendszer programozása, beállítása – tudtuk meg Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezetőtől.

A várkerti és Erzsébet ligeti okosrendszer a Külső-várkerti szabadidőparkban kialakított közvilágításhoz fog hasonlítani. A működtetés lényege, hogy a területen alaphelyzetben minimális fényerőt biztosítanak a lámpák, mozgás észlelésekor viszont a közlekedő előtt és után 3-3 lámpaoszlopnyi távolságon belül erősebb fényre kapcsolnak, így garantálva a biztonságos közlekedést. A vezérlés automatikusan kapcsolja erősebbre a fényforrást a közlekedő észlelésekor, majd pedig automatikusan lehalványul, amint a közlekedő kiér a mozgásérzékelő hatósugarából. Mivel azonban a mozgásérzékelők hatósugara összeér, a járókelők mindig jól megvilágított úton haladhatnak.

A közvilágítási rendszer ilyen fajta okosítása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, ez a Külső-várkertben 74 százalékos volt az első fél évben. Mindemellett a megtakarított energia 5000 kilogramm széndioxid kibocsátásától mentette meg környezetünket.

A Várkertnek és az Erzsébet ligetnek természetesen más a kihasználtsága a közvilágítást igénylő időszakokban, mint a Külső-Várkerté, így feltehetően ilyen óriási megtakarítást nem hoz majd az okosítás, de a szakemberek előzetes számítási szerint, itt is sokkal kedvezőbben alakulnak majd a költségek.

A most zajló beruházás 31 millió forintba kerül, az okosrendszer várhatóan áprilisban kezd el működni.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: