Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

30 éves a Győry-gyűjtemény

Horváth Andrea | 2023.11.28.

A Győry-gyűjtemény Pápán olyan helyi érték, mely közismert, mint ahogy létrehozója, Győry Endréné is, aki köztiszteletnek örvend.  Bár Éva néni a gyűjtést 1957-ben kezdte a vidék kerámia-anyagának felkutatásával, annak épp 30 éve, hogy a város megvásárolta a gyűjtemény első részét. A kerek évfordulót egy kamaratárlattal ünnepelték a Városházán. A földszinten és az emeleten is tárlókban láthatók a kollekció szép darabjai.

A Városháza aulája zsúfolásig megtelt, dr. Méri Edina, a Gróf Esterházy Károly Múzeum szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy nagyon nehéz volt kiválogatni a rendkívül gazdag anyagból a néhány kiállítási tárgyat.
Éva néni több évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeként létrejött állományt Pápa város két ütemben vásárolta meg, 1993-ban 4509 db, 2001-2003 között 5300 db tárgyat, amely a Gróf Esterházy Károly Múzeum gondozásába került. Először a Hollósy Galériában helyezték el őket, jelenleg a múzeum raktárában őrzik.

 Ma már több, mint 12000 darabból áll a gyűjtemény. A 19., 20. századi, a néprajz minden területéről származó tárgyak áttekintő képet adnak a környékbeli emberek mindennapjairól, kultúrájáról, életéről. Az állományban találunk kerámia- és textilgyűjteményt, népi cserép- és üveg edényeket, fa eszközöket, fényképeket, iratokat, könyveket, polgári tárgyakat, hagyatékokat. 

Dr. Áldozó Tamás polgármester személyes hangú köszöntőjében elmondta, hogy a kiállítási anyag a tárgyakon keresztül megszólítja a térséget, a környéket, üzen a látogatóknak, köszönhetően Éva néni fáradhatatlan, elkötelezett, tiszteletre méltó gyűjtőmunkájának. – Éva néni, azt kívánom, hogy sokaknak legyen sok öröme ebben a kiállításban, sokaknak legyen sok öröme abban, amit Éva nénitől kaphatnak, Éva nénihez pedig érjen vissza sok köszönet, hála, dícséret! – mondta a városvezető.

A tárlatvezetést természetesen Győry Endréné Éva néni vállalta, aki a tőle megszokott humorral, jó kedéllyel, mutatta be a tárlók anyagát, a házasság, a hitélet, a születés és a temetés tematikájához tartozó kuriózumokat, az emeleti térben pedig a textileket és cserépedényeket, természetesen nagyon sok személyes élménnyel gazdagítva a az egyes darabok történetét.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: