Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

3 millió kWh fogyasztás, 263 millió forint támogatás

Huszár Hajnal | 2023.08.01.

A Pápai Vízmű Zrt. és a város önkormányzata közösen igényelt támogatást a magyar államtól a vízmű megnövekedett elektromos-áram díjának kompenzálására, erőfeszítésük pedig pozitív elbírálást nyert. A vízmű 263 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az energiaügyi minisztériumon keresztül. Ez az összeg a 2021-es és 2023-as évi villamosenergia-ár közötti különbözetet jelenti. A támogatási szerződést aláírták, a pénz napokon belül megérkezhet pápai önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság számlájára. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt dr. Áldozó Tamás polgármester és Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója a Városházán.


A vezérigazgató emlékeztetett, 2021-ben 19 forintért kapta az elektromos áramot a vízmű, 2023 első negyedévében 119 forintba került 1 kWh áram, azóta pedig 89 forintot fizetnek érte. Vagyis a 2021-es 96 millió forintos éves áramdíjjal szemben az idei évben közel 360 milliós villanyszámlát kell fizetniük. Ezt a különbözetet kapta meg a cég támogatásként.
-A vízmű körülbelül 3 millió kWh energiát használ el éves szinten, ez nagyrészt a víztermelés és a szennyvíztisztítás során használt gépek működéséből fakad – közölte, hangsúlyozva, a támogatásnak köszönhetően az idei évre tervezett 540 millió forintos hiány helyett 180-200 milliós hiánnyal zárja majd az évet a cég. Vörös Dániel kiemelte azt is, hiány nem pénzben értendő veszteség, hanem a vagyonkezelési szerződés struktúrájából adódó könyveléstechnikai veszteség.
-A vízműnek kifizetetlen számlája, fizetési nehézsége nincs és az üzemeltetésben sem okoz problémát a hiány.


A sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás polgármester, azt hangsúlyozta, az önkormányzat felelősséggel gondolkodik és kiáll a vízműért, ez mutatkozott meg az elmúlt időszakban is, amikor konfliktushelyzeteket is felvállalva harcolt azért, hogy a Pápai Vízmű Zrt. önkormányzati vízmű maradhasson és ne kerüljön állami tulajdonba.
-Voltak félelmeink, de a kormány az ígéretének eleget tett, és azonos megítélés alatt kezelte az állami és önkormányzati tulajdonban lévő vízműveket. Így a Pápai Vízmű megkapta azt a támogatást, ami a 2023-as gazdálkodását stabilizálja – emelte ki. Mint mondta, az önkormányzatoknak, így a pápainak sem lett volna forrása arra, hogy a vízműve veszteségét finanszírozza.
-Köszönjük szépen a magyar kormány támogatását, ez a támogatás nekünk biztonságot jelent 2023-ra – mondta a városvezető.


A sajtótájékoztatón szóba került, hogy szükség lenne vízdíj emelésre a hazai vízművek biztos működéséhez, hiszen a kormány döntése értelmében 2012 óta nem lehetett vízdíjat emelni, a 10 százalékos árcsökkentés miatt pedig ma is 2009-es árszinten van a vízdíj hazánkban. 
Pápán ez konkrétan azt jelenti, hogy több mint 10 éve 1 liter vízért 22 fillért fizetünk, vagyis 1 köbméter csapvizet 223 forintért kap a lakosság. A vezérigazgató szerint 50 százalékos vízdíj emelés már biztos gazdálkodást eredményezne. Ez esetben az ivóvíz és szennyvíz szolgáltatásért egy átlagos háztartás havi körülbelül 1700 forinttal fizetne többet.
Ugyanakkor azt is elmondta, 2011-ben a kormány kivette az árképzés jogát az önkormányzatok kezéből és a mindenkori miniszter hatáskörébe utalta a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, mint legfőbb ellenőrzési szerv javaslata alapján. Ha tehát lesz vízdíj emelés, arról és annak mértékéről nem a helyi önkormányzat dönt – hangsúlyozta Vörös Dániel.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: