Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

5 év 100 rajza

Horváth Andrea | 2024.05.20.

Az Esterházy-kastélyban május 24-én nyílik meg új időszaki kiállítás, Vincent címmel. 100 Van Gogh rajzot mutatnak be a közönségnek. A tárlat anyaga ezúttal is Thomas Emmerling műgyűjtőnek köszönhető. A kiállításon a képek már a helyükre kerültek, most "öltöztetik" a tereket.

 

Van Gogh 27 éves volt, amikor úgy döntött, hogy művész akar lenni és 37, amikor elhunyt. Aktív alkotással telt 10 éve alatt jóval több rajzot készített, mint festményt. Pályafutása első felét Hollandiában töltötte. Az 1880 és 85 közötti időszak a holland korszak. A kiállított művek ekkor készültek, így azok a kezdeteket, művészetének fejlődését és kialakult stílusát érzékeltetik, tájékoztatta a Médiacentrumot Poráczky Tünde programszervező.

 

– A holland származású művész neve hallatán sokaknak először az jut eszébe, hogy egy őrült ember volt, aki levágta saját fülét, amit aztán becsomagolva egy prostituáltnak ajándékozott. A célunk az, hogy azok, akik ellátogatnak a tárlatra, többet tudjanak meg személyiségéről, érzéseiről – tette hozzá.

.
Van Gogh számára a rajzolás rendkívül fontos volt, egyszerre töltött be művészi önfejlesztő és – zaklatottsága miatt – terápiás szerepet. Műveinek többsége az amszterdami Van Gogh Múzeumban található.  A kiállításon megtekinthető képek fénynyomatok, vagyis heliogravűrök. Az eredeti rajzokat Hyde Nieland vásárolta meg 1892-ben a hágai Van Gogh-kiállításon. E gyűjtemény alkotásairól 1905-ben egy hollandiai nyomdában készültek a nyomatok a dordrechti kiállítás megnyitójára. Ezek az első heliogravűrök Van Gogh rajzairól, melyek kiemelkedő minőségük és élességük miatt hűen tükrözik a művész alkotásainak jellegét – hangsúlyozta Poráczky Tünde.

 

 A portfólió műkereskedelemben soha nem jelent meg, kizárólag magántulajdonban volt, jelenleg Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdonában, ő bocsátotta a kastély rendelkezésére ezt a kollekciót. A gyűjtemény művészettörténetileg is jelentős, mert Van Gogh egy kevésbé ismert oldalát mutatja meg és segít megismerni személyiségét. 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: