Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

70 év 60 kép

Horváth Andrea | 2023.09.15.

Horváth Géza egy nap híján 70 éves. A születésnap elődélutánján méltó módon, egy jubileumi tárlattal ünnepelt. A válogatástárlatnak a Városháza ad otthont, most ott szinte bármerre sétálunk, egy-egy szép fotóra bukkanunk.

 

Horváth Géza 23 éven át volt tévés kollégánk, operatőrként örökítette meg a város fontos pillanatait. Munkájában mozgóképekkel mesélt, a fotózás azonban régebbi szerelem. Mint mondta, Fischl Vilmosnak köszönheti, hogy fotóművész lett, sokat tanult tőle, rengeteg bátorítást, biztatást kapott.

 

A Városházán látható anyag keresztmetszetét adja munkásságának, hisz van ott régebbi fotó, egészen a kezdetektől, aztán jópár alkotás a termékenyebb időszakból, s természetesen a közelmúltban készült kép is.

Az aulában helyet kapott néhány tárló is, ezekben sajnos már csak fotókon és emlékeinkben élő pápaiak portréi láthatók. Horváth Géza vallja, hogy jó portrét csak úgy lehet készíteni, ha megvan az összhang, a kölcsönös szimpátia a fotós és a modell között.

A tájképek kapcsán egy fotót külön kiemelt, ami a közelmúltban készült. Kora reggel, sőt, hajnalban kísérte ki feleségét a buszra, s egy gyönyörű napfelkelte tárult elé. Azonnal hazasietett a felszereléséért, s egy dombról, Nyárád határából fotózta a látványt. Géza a klasszikus iskola mestere, mint mondta, a telefonnal való fotózás eszébe sem jut. 7 éve nyugdíjas, természetesen nem unatkozik, sok a feladat, de ez mind örömteli. A fotózás ma már ráérősebb, nyugodtabb tempójú, s ez közelebb is áll a habitusához.

 

A kiállításmegnyitón Varga András, egykori főnöke köszöntötte a fotóművészt, majd dr. Áldozó Tamás polgármester mondott beszédet. Az alkalmon közreműködött Mészáros Fanni és Bogdán Ádám. A tárlat megtekinthető október 13-ig.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: