Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
UTAZÁS

A Domus Tiberiana fél évszázad után ismét látogatható!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.11.19.

 

A Róma belvárosában található óriási kiterjedésű régészeti terület a világon egyedülálló hely. Colosseum, Forum Romanum, a Palatinus-domb, a Domus Aurea és Constantinus diadalíve is a terület részeit képezik. A Palatinuson pedig egy olyan fontos ókori ásatási területet találunk, mint a Domus Tiberiana, ami egyszerre volt óriási palotakomplexum, a császári udvar székhelye, a római császárok és az udvari elit hivatali területe és lakóhelye is.

Bár Tiberiusról kapta a nevét, az alapok lehelyezése a feljegyzések szerint még Néróhoz köthető. Virágkorán kívül hányatott sorsa volt, még mészkészítésre is felhasználták a 10. században. Egészen a 15. század végéig kellett várni, hogy értékelhető ásatási munkák kezdődjenek ezen a területen.

Pedig fenséges környék és építmény lehetett, annál is inkább, mivel a „palazzo” vagyis palota szó pontosan a Palatinus-domb kifejezésből született.

Így hát a világ első palotájáról beszélünk, ami az 1970-es évek óta lezártan várta a jobb időket, amikor végre méltóan bemutatkozhat a ma emberének.

Példás, fenséges lett az új látogatóközpont, rengeteg érdekességgel, régészeti lelettel és históriával. A terrakotta szobrokon és edényeken felül akár a misztikus okkult szertartások történeteivel is találkozhatunk, miközben a császárok nyomában lépdelhetünk. Ez egy újabb indok, hogy ismét meglátogassuk az Örök várost!

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: