Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

A Jóisten a szívünket nézi

Horváth Andrea | 2024.01.24.

Minden évben január harmadik hetében tartják az ökumenikus imahetet a világ keresztyén közösségei, amelynek lényege, hogy a különböző felekezetek közös istentiszteleteken együtt imádkoznak a keresztyének egységéért.

Az idei imahét témáját az Afrikában található Burkina Faso keresztyéneinek ökumenikus munkacsoportja választotta Lukács evangéliumából: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.”   Az igerész az egység és a példáját állítja elénk, az irgalmas szamaritánus példázatából következik a vendéglátás, az elfogadás, a segítségnyújtás fontossága is.

Pápán a történelmi felekezetek két közös alkalmat szerveznek ezen a héten, az elsőt január 23-án a református Ótemplomban tartották, itt az evangélikus gyülekezet volt a házigazda, hisz a lutheránusok templomát felújítják és itt, református testvéreiknél tartják fontosabb alkalmaikat.

 

Polgárdi Sándor evangélikus esperes elmondta, hogy Pápán az ökumenikus imahetet az 1980-as évek közepe óta tartják meg, akkor Varga György evangélikus esperes javaslatára indult útjára a kezdeményezés, egy havas, januári napon. Városunkban az ökumené példaértékű, tette hozzá Polgárdi Sándor, mint mondta, nagyon sok a különböző felekezetűek házassága, férj és feleség gyakran részt vesz egymás istentiszteleti alkalmain,  így ezen a szinten is megjelenik az egység.

Salgó Ferenc plébániai kormányzó hirdetett igét az ökumenikus imahét első PÁPAI istentiszteletén. Kiemelte, hogy Lukács evangéliumának gondolata Isten szeretetét helyezi előre, ám a mindennapokban ezt a szeretetet embertársainknak kell adnunk, s egy fiatalkori történet kapcsán hozzátette, Isten a tetteink és a jószándékunk, a szívünk alapján vizsgál minket.

Az ökumenikus imahét második pápai alkalma január 26-án pénteken 17 órakor lesz a Szent Anna templomban. Igét hirdet Polgárdi Sándor esperes.

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: