Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A Magyar Falu Programról tájékozódhattak a polgármesterek

Huszár Hajnal | 2024.02.02.

Találkozóra hívta a választókerület polgármestereit dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A csóti faluházban tartott egyeztetés témája a Magyar Falu Program volt.


Dr. Kovács Zoltán érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartja, hogy a kistelepülések vezetői megismerjék a program 2024-es aktualitásait és fontos az is, hogy a polgármesterek feltehessék kérdéseiket a kormánybiztosnak. A politikus emlékeztetett, 2018-ban döntött a kormány a Magyar Falu Program elindításáról és ez nagyon jó döntés volt, hiszen a pályázatokkal azok a kistelepülések is fejlődhettek, melyeknek nincs saját forrásuk beruházásokra. A program a falusi élet minden területére kiterjed, az önkormányzati szolgáltatásoktól a közlekedésen át a civil szervezetek fejlesztéséig.
-Minden település nyert legalább egy pályázatot a kezdetek óta és nagyon sok fejlesztés valósulhatott meg így Pápa környékén is, melyek segítették a helyi közösségek életét és javították az életminőséget – közölte.


Gyopáros Alpár előadásában felidézte, a program indulásakor nagyon sok településvezetővel találkoztak egy-egy közmeghallgatás keretében és már itt definiálták a legfontosabb célt: a falvak negatív demográfiai trendjének megfordítását.
-Büszkén mondhatjuk, hogy az elmúlt öt évben elértük a célt és a hazai kistelepülések felében megállítottuk a népességszám csökkenését és a többi településen is lassult a csökkenés.


A kormánybiztos hangsúlyozta, a Pápa környéki települések büszkék lehetnek aktivitásukra és eredményességükre, hiszen több mint 12,5 milliárd forint fejlesztés valósult meg. Ez az összeg a Falusi CSOK nélküli forrást jelenti.


A 2024-es lehetőségekről Gyopáros Alpár elmondta, a Magyar Falu Program olyan támogatási célokat határoz meg, melyeket maguk a falvak javasolnak. Jellemzően minden évben megismétlik az előző években sikeres pályázati kiírásokat, de minden évben van valami újdonság, amit a falvak javasolnak, így idén is lehet erre számítani. Mivel ezt a programot a hazai költségvetés finanszírozza, így ennek a költségvetésnek az állapota határozza meg a rendelkezésre álló forrást. Az elmúlt évek nehézségei miatt kevesebb összeggel számolhatnak az idei évben, de így is több tízmilliárd forintos nagyságrendben finanszírozzák a programot.


A találkozón az előadást követően számos kérdést tettek fel a polgármesterek és javasoltak új fejlesztési területeket.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: