Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A Magyar Honvédelem Napját ünnepelték

Babos Petra | 2024.05.21.

A Magyar Honvédelem Napjának emléke előtt tisztelegve tartott megemlékezést a Honvéd Bajtársi Klub a Huszár lakótelepen, a Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred emlékművénél. Ünnepi megemlékező beszédet Csatári Zsanett százados, a 15. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Veszprém vármegye megbízott irodavezetője mondott.


-Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb eredménye a honvéd hadsereg létrejötte volt. Megalakulása előtt pár hónappal még papíron sem létezett, azonban néhány hónap elteltével már egy egységes, ütőképes, valódi hadsereggé vált. Ezt követően pedig tetteiknek eredményeképpen örökre és visszavonhatatlanul beleírta magát a katonatörténelembe. 1849. május 4-től 18 napon át zajlott a budai vár ostroma. Görgey Artúr, Kmetty György és Knézich Károly parancsnoksága alatt az alig egyéves Magyar Honvéd Hadsereg május 21-én visszafoglalta a budai várat Heinrich Hentzi osztrák császári tábornok csapataitól. Nem véletlen, hogy 1992-től ezen a napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját és tisztelgünk a magyar hadsereg hősies helytállása előtt – emelte ki Csatári Zsanett. 


-A katonahősök nem születnek, hanem bizonyos körülmények hatására azzá válnak. Biztos vagyok benne, hogy a budai hősök sem szerettek volna hősökké válni, a körülmények mégis azzá tették őket. Jelesre vizsgáztak bátorságból, hazaszeretetből, a szabadság védelméből, önfeláldozásból, példamutatásból. Az elmúlt években sajnos megtapasztalhattuk, hogy a veszélyek ma sem múltak el. A migráció, a járványok és a háború korszaka köszöntött be. Így katonaként még inkább átérezzük a budai hősök tetteinek a súlyát, hiszen nekünk, katonáknak mindig a haza és annak szolgálata kell, hogy a szemünk előtt lebegjen. A mai napon különös büszkeséggel tölt el minket, hogy elődeink nyomdokaiba járhatunk, ugyanakkor hazánk iránti elhivatottságuk, a közös célok iránti küzdeni akarásuk nagy terhet ró ránk, illetve a jövő nemzedékére is. Feladatunknak kell érezzük emlékezni és emlékeztetni mindenkit arra az időszakra, amikor őseink vérüket hullatták a szabadságunkért, hazánkért – hangsúlyozta a százados. 


-Egy hét múlva Magyarország azokról a hősökről emlékezik majd meg, akik fegyverrel vagy fegyver nélkül a családjukért, a magyar nemzetért, a szabadságunkért harcoltak és haltak meg. A hős szó hallatán talán mindenkinek a történelemkönyvek vagy esetleg az akciófilmek elevenednek meg a szeme előtt. De nem szabad elfeledkeznünk a hétköznapi hősökről sem. Ez a nap nemcsak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is kell, hogy szóljon. Így a mai nap fontosnak kell tartsuk azon személyek iránti tiszteletünk kifejezését is, akik határon belül és kívül minden egyes nap tesznek a honvédelem érdekében. Köszönetemet fejezem ki azok irányába is, akik nyugállományba vonulásukat követően sem szűntek meg katonának lenni, így minden honvédelem érdekében tevékenykedő nyugállományú szervezet irányába, különös tekintettel a Honvéd Bajtársi Klubnak, akik támogatják közös céljainkat, őrzik a katonai emlékeinket, és példaként járnak előttünk. Tisztelet a ma szolgálatot teljesítő valamennyi pápai katonának – fogalmazott Csatári Zsanett, majd hozzátette, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakában az egész világ Magyarországra figyelt. A több mint másfél évig tartó küzdelem során a hazafiság, a nemzet iránti elkötelezettség bámulatra méltó egységbe kovácsolta a fiatalokat. Egyedülálló, bátor, önfeláldozó helytállásuknak köszönhető, hogy létezik a magyar hon, a Magyar Honvédség és él a magyar nemzet. Hajtsunk ma fejet elődeink emléke előtt. Tetteikből pedig merítsünk erőt a hétköznapi gondjaink és problémáink leküzdéséhez. Legyünk nagyon hálásak azért, hogy megmutatták a bátorságukat, elhivatottságukkal és kitartásukkal pedig bizonyították nekünk a hazaszeretetüket. Tisztelegjünk ma azok előtt a bajtársak előtt is, akik már befejezték a földi pályafutásukat, kiléptek a sereg képzeletbeli kapuján, de valaha sokat tettek a honvédelem és a haza érdekében. Gondoljunk ma áldással rájuk, hiszen megteremtették a lehetőségét annak, hogy nekünk is legyen jelenünk és jövőnk. Hőseink emlékének megőrzése, példájuk követése és továbbadása ma a mi feladatunk – mondta a százados. 


A megemlékezésen közreműködött Csukárdi Tibor versmondással, majd elismeréseket adtak át. Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke a hazafias honvédelmi nevelőmunka, a katonai hagyományok ápolása, a klub-mozgalom célkitűzéseinek megvalósítása érdekében végzett tevékenysége elismeréséül díszoklevelet és emléktárgyat adományozott Magasy Zsolt ezredesnek, Novák Tamás nyugállományú századosnak, Gaál Zsolt Mihály nyugállományú őrnagynak, Mészáros István nyugállományú őrnagynak, Czupper András Ihász-Marcaltő polgármesterének és Csatári Zsanett századosnak. 

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: