Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A Mezsgyén jártak a türrösök

Horváth Andrea | 2023.02.27.

A győri RÉV Színházi Nevelési Társulat, az FAQ Társulat és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ koprodukciójában készült el a Mezsgye című előadás, melynek most a Türr Gimnázium ötödikesei lehettek részesei. A komplex színházi nevelési előadásban a gyerekek a mese világába csöppentek, döntéseket hoztak és csoportban dolgoztak.

A társulat tagjai először maga a mezsgye szó jelentéséről beszélgettek a gyerekekkel. A határvonal ugyanis fontos eleme a játéknak: határvonal a mese és a valóság között. A résztvevők egy osztályközösséget játszottak. A történet szerint az osztályba új fiú érkezik, Döme, aki gyermekotthonban nevelkedik, és azt állítja magáról, hogy tündér. A körülbelül kilencven perces előadásban Döme küldetése teljesítéséhez igyekszik megnyerni a résztvevő gyerekeket segítőtársnak. Hogy csatlakoznak-e hozzá a résztvevők, hisznek-e a képzeletükben, az csakis rajtuk áll – mondta el Balla Richie társulatvezető.

A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak persze a szkeptikusok, akik már nem szívesen lépnek be a mese világába, de a történet számukra is nyújt alternatívákat, amivel magyarázhatják döntéseiket. Azonban főleg a negyedik, de még az ötödik osztályosok között is sokan vannak, akik szívesen barangolnak a varázslatok világában fantáziájuk segítségével.

A türrös diákok lelkesek voltak, részesei a játéknak, melyben mindenki saját magát adhatta, ilyenkor nincsenek jó és rossz válaszok. Ezek a tantermi foglalkozások közösségi élményt nyújtanak, együttgondolkodásra, nézőpontváltásra sarkallnak, s ezek a tapasztalatok a mindennapokban is hasznosulnak.


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó (2023.03.27.)

  A legfontosabb hírek a városból

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: