Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

A Nyúl után beköszöntött a Sárkány éve

Szél Móni | 2024.02.10.

Minden év január vége és február eleje közötti időszakban szerte a világon körülbelül 2 milliárd ember ünnepli a kínai holdújévet. Az idei holdújév kezdőnapja február 10-re esik.

Az ilyenkor kezdődő Tavaszi Fesztivál hatalmas utazási lázat vált ki a világon. 

Csak Kínában több mint 400 millió ember hagyja el a városokat és tér vissza vidéki otthonába. Az ünnepség Kínában akár két hétig is eltarthat, amikor rokonok töltik együtt az időt. Vietnámban legalább háromnapos, ahogy Dél-Koreában is, de ünneplik Észak-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szingapúrban, Bruneiben is.

A világ számos pontján ünnepelnek

Az ősi Kínából indult ünnepkör arra az időszakra és szokásra vezethető vissza, amikor a földművesek és gazdák a Hold változásait figyelve tervezték be a vetés és az aratás idejét. Mint nálunk a karácsony, az advent ideje, itt is készülődnek már egy hónapja. Otthonaikat dekorálják és kedves ajándékokat szereznek be.

Napokkal az új holdév előtt alapos takarításba kezdenek, amikor a házakat a pincétől a padlásig kitakarítják a hiedelem szerint azért, hogy elsöpörjék a balszerencse nyomait.

Az ajtók és ablaküvegek pedig új festékréteget kapnak, általában pirosat.

Hallottál már a Hong Baoról?

Vagyis a „Vörös csomag" napjáról? Ez azt jelenti, hogy a házaspárok piros borítékban pénzt ajándékoznak a gyermekeiknek és a nem házas felnőtteknek. Az is gyakori, hogy a párok a szüleiknek is adnak pénzt.

A 2024-es kínai újév a Fa Sárkány esztendeje. A Sárkány év szülöttei idén ennek az évnek a szerencsései.

(forrás, fotó: travelo.hu, officeholidays.com)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: