Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A Terület- és Településfejlesztési Programot összegezték a vármegye képviselői

Huszár Hajnal | 2024.06.29.

A napokban tartotta soron következő munkaértekezletét a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése. A képviselők többek között a költségvetés módosításáról döntöttek, rendeleteket módosítottak és az előző európai uniós ciklus eredményeit összegezték.

A 2014-2020 programozási időszak zárásáról szóló tájékoztató kiemelten foglakozott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Veszprém vármegyei projektjeivel. A dokumentumból kiderül, Veszprém vármegye számára a TOP rendelkezésre álló 7 éves forráskerete 45,170 Mrd Ft volt. Az Irányító Hatóság által kiadott adatok szerint a programozási időszak alatt 577 db kérelem érkezett be az egyes prioritásokra összesen 110,558 Mrd Ft értékben, melyből 315 db projekt valósult meg összesen 65,097 Mrd Ft-tal Veszprém vármegyében.

A TOP elsődleges célja volt a térségi, decentralizált gazdaságfejlesztés, ezáltal a foglalkoztatás növelése, hozzájárulva az EU 2020 tematikus célokhoz. Két fő stratégiai célt fogalmazott meg a program: egyrészt a gazdaságélénkítéshez és foglalkoztatási szint növeléséhez szükséges helyi feltételek biztosítását, másrészt a vállalkozásbarát város/településfejlesztést, az életminőség és társadalmi összetartozás javításához szükséges helyi feltételek biztosítását.

A TOP 7 prioritástengely mentén zajlott: a térségi gazdasági környezet fejlesztése a foglalkoztatás elősegítésére (124 projekt, 30.779 Mrd Ft); vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztés s (46 projekt, 12.58 Mrd Ft); alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés kiemelten a városi területeken (78 projekt, 13.237 Mrd Ft); a helyi közösségi szolgáltatások fejlesztése és a társadalmi együttműködés erősítése s (46 projekt, 2.533 Mrd Ft); megyei és helyi emberi erőforrás fejlesztés, foglalkoztatás ösztönzés, társadalmi együttműködés (25 projekt, 5.617 Mrd Ft); fenntartható városfejlesztés a megyei jogú városokban (27 projekt, 15.103 Mrd Ft); közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (193 projekt, 2.43 Mrd Ft).

A vármegyei képviselők elé tárt adatok szerint az indikatív forráskeret közel másfélszeresét sikerült lekötni a 2014-2020 programozási időszakban, ami jelentős sikernek tekinthető. A dokumentum megállapítja a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszak Magyarország és Veszprém vármegye vonatkozásában igazi sikertörténetnek tekinthető.

Városunk 19 TOP-os projektet valósított meg az előző programozási időszakban, ennek keretében készült el többek között az új piac, a Várkert és Erzsébet liget megújítása, az újabb kerékpárutak építése, a Sportcentrum, a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítása, a Schwenczel réti és Külső-várkerti szabadidőpark, a Szabó Dezső utca, a Juhar utca, a Napsugár és Fenyveserdő Bölcsőde korszerűsítése és a TOP adott lehetőséget számos önkormányzati épület energetikai felújítására. Az elnyert pályázati összeg meghaladta a 11 milliárd 927 millió forintot.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: