Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A beporzók napja

Horváth Andrea | 2023.03.13.

A Kékfestő Múzeum egész napos családi rendezvénnyel hívta fel a figyelmet a beporzás jelentőségére a természetvédelmi jeles naphoz, a beporzók napjához kapcsolódóan. A látogatók kézműves foglalkozáson vehettek részt, de volt mézkóstolás és előadás is.

A szervezők Karvas Ágoston bakonyszentiváni méhészt hívták meg a programra, aki amellett, hogy nagyon finom mézeket kínált kóstolásra a rendezvényen, sok érdekességet is mesélt a méhekről. Többek között elmondta, hogy a méhek nem ismerik meg a „gazdájukat”, őt éppúgy megszúrják, ha fenyegetve érzik magukat. A méhek nem támadnak, csak akkor, ha veszélyben érzik a családot, a kaptárt, akkor viszont bevetik a fullánkjukat. Épp ezért a méhész arra kért mindenkit, hogy ne háborgassák a méheket, ne menjenek közel hozzájuk, s akkor senkinek nem esik bántódása.

Délután Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Veszprém vármegyei szaktanácsadója tartott előadást a méhekről, a beporzás jelentőségéről. – Kevesen tudják, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszerek 80 %-nak valamilyen módon köze van a beporzáshoz, épp ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek a jelentőségét – mondta a szakember, aki hozzátette: – A méhekről a méhészek gondoskodnak, de nem szabad elfeledkezni a vadon élő rovarokról sem, akik szintén nagyon sok növény beporzásáról gondoskodnak. Az ő védelmüket szolgálja a fenntartható mezőgazdaság s az olyan „rezervátumok”, ahol háboríthatatlanul élnek. Egyre több helyen vannak úgynevezett rovarhotelek, melyek menedéket nyújtanak számukra.

Ilyen rovarhotelt a családi nap látogatói is készíthettek, valamint többek között színes forgó, színes papírméhecskék is szerepeltek a program kínálatában.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: