Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KULTÚRA

A brazilfenyőkről tudhatunk meg többet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban nyíló kiállításon

Varga Rebeka | 2024.04.20.

A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató kiállítás nyílik hétfőn, a Föld napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában a brazil nagykövetséggel együttműködésben.

A hatalmas erdő című, először hat éve Genfben bemutatott kiállítás kilenc olyan kreatív, valamint gazdaságilag is nyereséges projektet mutatott be, amelyek a hat brazil biom erdeinek megőrzését tűzték ki célul – olvasható a FSZEK közleményében. Mint írják, a hétfőn megnyíló, Kincseink, az araukáriák című tárlat egy fontos elemmel egészíti ki az erdők megőrzésére irányuló törekvést: az oktatással, amelyet a brazíliai Minas Gerais állam déli részén, Camanducaia városában található kis Araukária Iskola sikertörténetei illusztrálnak. Ebben a kis iskolában a diákok elkötelezetten küzdenek az araukáriák védelméért.

A tájékoztatás szerint az araukária (Araucaria angustifolia) a brazil atlanti-óceáni erdőkben megtalálható, és a kipusztulás veszélye által fenyegetett fafaj. Előfordul Brazília déli részén, Minas Gerais állam délkeleti részén (Serra da Mantiqueira), Sao Paulo államban, valamint Rio de Janeiro állam hegyvidéki régiójában. Brazilfenyő és paranáfenyő néven is ismert.

A helyi közösségeket különleges érzelmi szálak fűzik a fákhoz, melyek kiemelkednek a tájból szépségükkel, jellegzetes leveleikkel és mindazzal a szimbolikus jelentéssel, amelyet képviselnek. Brazília déli államaiban az araukáriákat a régió jelképének tartják, az ott élő ősi bennszülött törzsek pedig különböző legendákkal magyarázzák a fák eredetét és sajátosságait.

A könyvtárban nyíló kiállítás a 2024-es Fenntarthatósági Témahét részeként szeretné megismertetni a magyar közönséggel magát a különleges araukária fát, valamint azt az élővilágot és számos értéket, amely hozzá kapcsolódik, továbbá azt is, hogy az oktatás segítségével hogyan lehet a megmentésére törekedni, hogyan lehet jelentőségét a gyermekekhez is eljuttatni – olvasható a közleményben.

A kiállítás május 18-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kép: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: