Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A bűncselekmények áldozatainak világnapja

Pintér-Papp Eszter | 2024.02.22.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta a bűncselekmények áldozatainak napja, melyről 1993. óta Magyarországon is megemlékeznek.

Áldozatnak nemcsak a bűncselekmények, vagy a szabálysértések sértettjei minősülnek, hanem azok is, akik ennek közvetlen következményeként hátrányt, így különösen testi, vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedtek.

Egy elszenvedett jogsértés következtében fizikai, illetve lelki sérülések, valamint anyagi nehézségek jelentkezhetnek. Ezek feldolgozásához, megoldásához sok esetben segítségre van szüksége az áldozatoknak. Az áldozatsegítő szolgálatok, valamint az áldozatsegítő központok ezt a célt szolgálják. Felvilágosítást adnak a jogokról, kötelezettségekről, érzelmi támaszt nyújtanak, jogi segítséget biztosítanak.

Ez a nap arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendőrségi hírek, statisztikai adatok mögött emberi sorsok, emberi tragédiák állnak. Vannak olyan fizikai és érzelmi sebek, amelyek rendkívül lassan, vagy adott esetben soha nem gyógyulnak be. Bárki áldozattá válhat. A mai nap az áldozatokra hívja fel a figyelmet.

Illusztráció: Anemone123 képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: