Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A döntőre készül a közgázos honvédkadét csapat

Babos Petra | 2024.02.16.

A Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium honvédkadét-csapata, a Kadétcsajok az 1000 év katonái című középiskolai vetélkedő első fordulójában elért eredménye alapján bejutott a márciusi döntőbe. Az ötfős csapat – Bejczi Flóra, Fodor Amanda, Gross Anna, Lampért Lara és Soós Viktória – már lelkesen készül a megmérettetésre.

Scheller György szakmai igazgatóhelyettes elmondta, 2021 júniusában kötött az iskola együttműködési megállapodást a MH. 47. Bázisrepülőtérrel, és azóta működik az intézményben a Honvéd Kadét Program.

– Célunk a diákok honvédelmi, hazafias nevelése, emellett a kondicionális képességek fejlesztése, a csapatmunka erősítése, és egyéb, például egészségügyi ismeretek átadására törekszünk. Diákjaink számos olyan versenyre készültek már, amelyeken ezeket az ismereteket tudták hasznosítani. A Honvéd Kadét Program be van építve az iskola szakmai programjába, a tanulók heti egy órában tanulják a honvédelmi alapismereteket. Ezenkívül még számos fakultatív délutáni programban vesznek részt. A legnagyobb segítséget az MH. 47. Bázisrepülőtértől, Magasy Zsolt ezredes úrtól kapjuk. Számos civil szervezet és egyesület is segíti a munkánkat, amiért nagyon hálásak vagyunk. Szeretnénk köszönetet mondani a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatójának, Berta Ildikónak és a kancellárnak úrnak, Sági Istvánnak, akiknek a jóvoltából eljuthattunk a versenyekre – mondta Scheller György.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által közösen meghirdetett 1000 év katonái elnevezésű, kétfordulós, honvédelmi témájú középiskolai vetélkedő célja, hogy a résztvevők minél szélesebb ismereteket szerezzenek a magyar hadtörténelem részleteiről. Az első fordulóban három feladat várt a diákokra. Elsőként rögzíteniük kellett egy rövid videót, amelyben bemutatták a csapatukat, iskolájukat, majd egy plakátot terveztek a Magyar Honvédség megalakulásának 175 éves évfordulója tiszteletére. Az utolsó feladat egy tizenöt kérdésből álló, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészei által összeállított Honvédelmi ki mit tud? volt, amelynek megoldására egy óra állt a diákok rendelkezésére. A Közgáz kiválóan szerepelt, hiszen 144 csapat közül a 16 legeredményesebb csapat egyikeként bejutott a márciusi döntőbe, ahol tizenöt feladatot kell majd teljesíteni.

-Ez egy honvédelmi témájú középiskolai verseny, melynek számos tematikája van. Egy kicsit kapcsolódik az egészségügyi, lövésztani ismeretekhez, de történelmi témájú feladatok is lesznek majd a döntőben – mondta Fodor Amanda.

-A hadtörténeti részt felosztottuk egymás között. Emellett testnevelés órán is készülünk a versenyre, fizikai jellegű feladatokat gyakorlunk – mesélte Bejczi Flóra, aki a tavalyi évben miniszteri elismerésben részesült lelkesedéséért, motiváltságáért.

Soós Viktória hangsúlyozta, lelkesen készülnek a döntőre.

-A hadtörténelmi ismeretek tanulásával Magyar Géza tanár úr segítségével reményeink szerint a jövő hétre végzünk. Utána kikérdezzük egymást, átbeszéljük a kérdéses részeket. Az alaki felkészítésben Csikós László őrnagy úr, egészségügyi ismeretekből Horváth Attiláné Erika néni segít minket. Voltunk már airsoftozni, a 10 méterről céltáblára lövést Regőczi Tiborral gyakoroltuk. A további hetekben a Pápai Huszár Egyesület a világháborús egyenruhák felismerésében gyakorol velünk – mesélte Soós Viktória, aki hozzátette, nagyon szeret a Honvéd Kadét Programban részt venni, mert összetartó a társaság, mindenki segíti a másikat.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: