Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

A feldolgozott élelmiszerek visznek minket a halálba!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2022.11.21.
Egy friss tanulmány lesújtó képet festett az ultra-feldolgozott ételek fogyasztása kapcsán: megállapították, hogy ezen termékek fogyasztása masszív összefüggésben van a korai halálozással.

Az egészségügyi szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatás riasztó összefüggéseket talált az olyan ultra-feldolgozott élelmiszerek és a korai halálozás között, mint a fehér kenyér és a cukros üdítőitalok.
A tudósok 2019-ben Brazíliában vizsgálták meg a halálozási arányokat, s megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása az összes vizsgált korai halálozás több mint 10 százalékához járult hozzá. A kutatás megállapította, hogy ezen élelmiszerek fogyasztása 2019-ben mintegy 57 ezer korai halálesethez járult hozzá.
Eduardo AF Nilson, a tanulmány társszerzője úgy fogalmazott a megállapítás kapcsán, hogy tudomása szerint eddig egyetlen tanulmány sem készült a témában, annak ellenére, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása rendkívül káros hatással van a szervezetre, ennek modellezése pedig kulcsfontosságú a hatékonyabb élelmiszer-politika és a betegségek megelőzésének tekintetében.
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek kategóriájába sorolhatóak a csomagolt péksütemények, a készételek, a mirelitpizza, és a cukros üdítőitalok is, melyek a modern étrend igen gyakori elemei. A tanulmány szerint ezen élelmiszerek fogyasztása veszélyes, hiszen egyrészt rendkívül alacsony a fehérje és a rosttartalmuk, ellenben rengeteg a hozzáadott cukor, zsír és só ezekben az élelmiszerekben.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: