Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A fény ünnepe

Horváth Andrea | 2023.12.10.

A Hanuka idén december 7-től december 15-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 24. estétől tévét hónap 2. estéig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. 

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület idén is a Zsinagógába invitálta a vendégeket, hogy közösen ünnepeljenek. Schmidt Orsolya elnök köszöntötte a megjelenteket, majd elhangzott Hanna meséje, a hanuka története, s ezt követően gyújtották meg a hanukián a gyertyákat egyesületi tagok, illetve városunkban élő külföldiek, akik most először vettek részt ezen az alkalmon.

Amikor a maroknyi zsidó csapat felszabadította Jeruzsálemet, megtisztította a Szentélyt, csak egy kis korsó olajat talált, s félő volt, hogy nem lesz elég az újbóli felszenteléshez. Ekkor jött a csoda – a kevéske olaj nyolc napig égett, így újra tudták szentelni a Szentélyt. Ennek emlékére égnek a gyertyák, s ennek emlékére fogyasztanak a zsidók olajban sült édességeket, például fánkot, mondta az elnök.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: