Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A honvédelem mindannyiunk ügye

Pintér-Papp Eszter | 2023.05.18.

A magyar szabadságharc tavaszi hadjárata során 1849. május 21-én a honvédsereg három hétnyi ostrom után visszafoglalta Buda várát. A Kormány döntése értelmében 1992. óta ezen a napon ünnepeljük A magyar honvédelem napját. Pápán már hosszú évek hagyománya, hogy a jeles naphoz kapcsolódva megemlékezést tartanak a Huszár lakótelepen, a Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred emlékművénél. Nem volt ez másképp az idei évben sem, az emlékezők ma délután gyűltek össze az emlékműnél, hogy tiszteletüket fejezzék ki az elmúlt évszázadok hős katonáinak emléke előtt.

A megemlékezésen Nagyváradi József, a Vitéz Bertalan Árpád veterán ejtőernyős közösség tagja mondott verset, majd Magasy Zsolt ezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoka szólt a megjelentekhez. A szónok úgy fogalmazott, a Budai Vár ostroma és a honvédség győzelme a haza iránti hű odaadást, a bátorságot, az elszántságot jelképezi. Ez az alkalom egyben megemlékezés mindazokról, akik a fegyveres erők tagjaiként a magyar honvédelem alapkövét szolgálatteljesítésükkel és hősies harcok árán letették. – Ugyanakkor ne feledkezzünk meg azokról sem, akik az ország történelmének korábbi időszakában kiválóan teljesítették kötelességüket, még olyan időkben is, amikor a győzelemre kevés esély volt – mondta Magasy Zsolt.

Az ezredes kiemelte, ezen a napon azok előtt is tisztelgünk, akik az otthont, a szülőföldet dicső haditettekkel védték. – A honvédelem napja arra is emlékeztet, hogy a honvédelem nemcsak a katona dolga, a honvédelem mindannyiunk ügye. Gondoljunk arra, hogy őseink közül oly sokan életüket is adták azért, hogy megvédjék e nemzet szabadságát! – emlékeztetett a szónok, majd rámutatott, ahogy a múltban, úgy napjainkban is kötelességtudatra és hazaszeretetre van szükség ahhoz, hogy Magyarország független és erős állam legyen. A beszédben elhangzott, Buda visszavétele azt üzeni nekünk, hogy az egység, az akaraterő és az önfeláldozás fontos ahhoz, hogy sikert lehessen elérni. A haza szabadságáért egykor küzdő honvédsereg tagjai példát mutattak mindannyiunk számára hazafiasságból, és áldozatkészségből, példát mutattak a most 175 éves Magyar Honvédség számára – zárta gondolatait Magasy Zsolt.

A beszédet követően Szabó Ferenc őrnagy, tábori lelkész mondott áldást, majd átadták a Honvéd Bajtársi Klub által alapított kitüntetéseket. A Honvéd Bajtársi Klub elnöksége díszoklevelet adományozott a hazafias honvédelmi nevelőmunka, a katonai hagyományok ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Kovács Ferenc nyugállományú főtörzsőrmesternek, Nagyváradi Józsefnek, Somogyi Katalinnak és Csikós László őrnagynak.

A kitüntetések átadása után a megemlékezés résztvevői – köztük dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester – elhelyezték a tisztelet koszorúit az emlékműnél.

A rendezvényen szolgálatot teljesítő díszalegység tagjai a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium Honvéd Kadét tanulói voltak.

                  

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: