Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A hullócsillag nem csillag

Horváth Andrea | 2023.08.08.

Augusztusban sokan kémlelik esténként az eget, hogy megpillantsanak egy hullócsillagot. 12-én és 13-án csodálhatjuk meg a leglátványosabb ilyen jelenséget, hisz ekkor van a Perseidák meteorraj maximuma, de már érdemes addig is figyelni az éjszakai égboltot.

De miért nem csillagok a hullócsillagok? Csillagászati értelemben csillagnak azokat az égitesteket nevezik, melyeknek saját fénye van, s ez a jelenség nem köthető hozzájuk.  Dani Tamás, a Pápai Csillagászati Klub vezetője elmondta, az augusztus eleji csillaghullásért a Perseidák meteorraj felelős, mely nevét arról kapta, hogy a hullócsillagok a Perseus csillagkép irányából érkeznek. A 133 évenként visszatérő Swift–Tuttle üstökösről leszakadt darabok, porszemcsék alkotják azt az anyagfelhőt az üstökös pályáján, melyen a Föld augusztus elején áthalad. 

 

 

A porszemcsék hatalmas sebességgel lépnek be a légkörbe, ott felizzanak és az esetek túlnyomó többségében igen rövid idő alatt megsemmisülnek. A légkörben utazó izzó porszemcsét látjuk hullócsillagnak.

Fotó: facebook
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: