Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A jövő türrös állatorvosai

Horváth Andrea | 2024.03.28.

193 csapat jelentkezett idén a 2016 óta hallgatói kezdeményezésre megvalósuló és azóta is teljes egészében az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói szervezésében létrejövő tanulmányi versenysorozatra, melynek célja, hogy az állatorvosi hivatást megismertesse a középiskolás diákokkal. 

A 7. Országos Állategészségügyi Verseny enhárom online fordulót követően a 10 legjobb teljesítményt nyújtó csapat vehetett részt a három napos döntőn. Ide jutott be a Türr István Gimnázium csapata is, Feczkó Réka, Király Sára és Stankovics Luca. Vetamorfózis nevű csapatuk a második helyezést szerezte meg a rendkívül nehéz országos verseny során.

Az első napon az egyetem tangazdaságában, a Dóra Majorban a fiatalok megismerkedtek haszonállatokkal, lovakkal és számos felejthetetlen gyakorlati tapasztalattal is gazdagabbak lehettek, hisz többek között a szarvasmarhák tartásáról, vizsgálatairól hallhattak előadást, amely során mindenki kipróbálhatta, milyen is egy igazi rektális vizsgálat. Délután megismerkedtek a lovak anatómiájával, szemléletes bemutató keretében.

 

A második napon előadásokat hallgathattak a középiskolások, például az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről, de vizsgálhattak kutyusokat, sőt, volt boncolás is. Kipróbálhatták, milyen is egy hatósági állatorvos munkája, hisz többek között tejet vizsgáltak, szarvasmarhák ketózisát állapítottak meg tej- és vizeletminták segítségével, de betekinthettek az igazi klinikai életbe is az egyetem kisállatklinikáján. Egy agáron rutinvizsgálatot végeztek, egy másik pácienst pedig ultrahangoztak. 

 

A harmadik napon a Hallgatói Központban 11 állomáson hasznosíthatták az online fordulók és az előző két nap során szerzett tudást a diákok. Voltak gyakorlati élethez kapcsolódó kérdések, például egy túlsúlyos cica gazdájának kellett tanácsokat adni, de a biológiai és kémiai ismeretekre is szükség volt.

A három lányból ketten, Luca és Sára állatorvosnak készülnek, számukra ez a verseny ezért is érdekes volt, emellett hasznos és átfogó ismeretekre tehettek szert.

Fotó: 7. Országos Állategészségügyi Verseny facebook oldala

 

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: