A kajszitermelők hosszú szezonra számítanak
Kiváló termésre, a tavalyi duplájára. Idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja az agrárminiszter tájékoztatása szerint.
1731 termelő foglalkozik a termesztésével
A területek nagysága összesen 4938 hektár. Az utóbbi években jelentősen nőtt ez a területnagyság, ez azért is fontos, mert a kajszibarack felhasználási területe változatos. Május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak a gazdák Nagy István szerint.
"Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit.”
A kajszibarack kiváló antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C- és E-vitamin-tartalommal bír, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában.
(forrás: mti/fotó: pixabay)