Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A klinikai szakpszichológus és az író-kriminológus

Horváth Andrea | 2024.03.29.

Folytatódott a Jókai Mór Művelődési Központ Kis esti sztoritime című beszélgetéssorozata. A márciusi alkalom vendégei voltak dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológus és Mészáros Dorka író, kriminológus (aki most a Károlin tanul pszichológiát). Az est moderátora Nagy Imre volt.

A két hölgyet a pápai gyerek- és fiatalkor mellett összeköti az írás is. Dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológusként több mint két évtizede dolgozik pszichiátriai, pszichoterápiás betegellátásban, a Pázmány egyetemi docense és kutató, számos tudományos publikáció szerzője – most pedig egy új műfajban próbálta ki magát – könyvet írt. 

Mint mesélte, terápiás jellegű volt eleinte az írás, majd a töredékek kezdtek alakot ölteni, s aztán megjelentek regény formájában, Átkelők címmel. A könyv egy egészen új élmény, mesélte a szerző, hisz a sok szakirodalom, publikáció után megélhette, hogy a történet időnként alakítja magát. Persze azért teljesen nem tudott elszakadni a hivatásától, hisz egy terápia is nyomon követhető a történetben.

Arról is mesélt a szerző, hogy amikor türrös diákként belépett az akkor éppen megnyílt pápai antikváriumba, Freud könyve akadt a kezébe, amit aztán nagyon sokszor elolvasott, mivel érezte, hogy sok mindenre magyarázatot kapott. A Türrben egyébként remek tanárai voltak, először történelem szakra ment, de aztán váltott, s átnyergelt a pszichológiára. (Azért becsületből elvégezte a történele szakot is.)

Mészáros Dorka egy fiatalabb generáció, íróként is a fiatalok világa érdekli. Első regénye, az Én vagy senki 2016-ban jelent meg, azóta pedig több ifjúsági,  és felnőtteknek szóló könyve sorakozik a polcon. Regényeiben nem fél a bevállalós témáktól, mint például a bántalmazó kapcsolatok, szexuális visszaélések, alkohol- és drogfogyasztás. Vallja, hogy ez az élet, nem szabad homokba dugni a fejünket. A problémák léteznek, de van rájuk megoldás.

Dorka is mesélt arról, hogy a regényei időnként alakítják magukat, volt olyan, hogy nagyon megszerette az egyik szereplő karakterét, ám meghalt a történet szerint. Nagyon sajnálta, de aztán rájött, hogy ennek így kellett történnie. Az intuíció az író barátja és szárnysegédje, persze azért nem szabad szem elől téveszteni a cselekmény szálait, főleg egy krimiben, tette hozzá mosolyogva.

Dorka pár hónapja édesanya, ez azért természetesen befolyásolja az írás folyamatát. Például a zene nála bevallottan fontos az alkotói folyamathoz, de hát ugye az alvó baba mellett nem lehet Rammsteint üvöltetni, annál is inkább, hisz mivel nem túl jó alvó a kisfiuk, a szülők hálát adnak, ha végre elszenderedik. S hát a fáradtságot és az egyetemi vizsgákat sem lehet figyelmen kívül hagyni, de azért Dorka most küldi el a kiadónak a következő krimijét és alakul egy fantasy is…

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: