Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

A kormány nem hagyja magára a magyar gazdákat

Haraszti Gábor | 2024.04.02.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumot szervezett a Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium aulájában. A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett.

A több mint kétszáz megjelent gazdát elsőként Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke köszöntötte. A rendezvény egyik meghívott vendég előadója dr. Nagy István agrárminiszter volt, aki Fordulat előtt Európa gazdasága: kihívások, döntések és válaszok címmel tartott előadást.

– Helyzet van Európában, mert elfogyott a gazdák türelme – szögezte le a miniszter. – Az elmúlt időszakban olyan nagymértékű zöld ideológiai befolyásolás történt az európai agráriumra, amire nem volt még példa. Olyan fokon telepedett rá az európai agráriumra ez a minden hatástanulmányt nélkülöző, minden szakmaiságot mellőző zöld ideológia, ami az európai mezőgazdaság versenyképességének elvesztéséhez vezetett. Magyarország több mint 45 módosító javaslattal élt Brüsszelben, hogy a gazdák termelési körülményei egyszerűbbek legyenek. Mióta az ukrán gabona bekerült az EU területére, a magyar kormány mindent elkövet azért, hogy segítséget nyújtson a védekezésben: lezárta határait az ellenőrizhetetlen ukrán gabona előtt, 80 százalékos nemzeti társfinanszírozásban részesítjük az európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy 2027-ig a 600 milliárd forintos európai forrást 2300 milliárddal egészítjük ki. Támogatjuk a nagy beruházásokat, fejlesztéseket, a szakképzést, utóbbi azért fontos, hogy a fiatalok a változó környezetben, változó adottságok mellett a helyes válaszokat megtanulják. Fontos kérdés az, hogy hogyan tudjuk a forrásainkat optimalizálni, ehhez véleményem szerint termelői együttműködés, termelővédelmi törvény kell – húzta alá az agrárminiszter.

Dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, Pápán és környékén él a vármegyében a legtöbb gazda, ráadásul van egy középfokú oktatási intézmény, amire nagyon büszkék.

– Európában talán nincs még egy ilyen gáláns kormány, mint a magyar, mely az uniós agrártámogatások mellé olyan jelentős összegben járul hozzá a gazdatársadalom munkájához, amely a vidéki életet nemcsak megtartja, hanem fejleszti is. Az agrárium egyik legfontosabb része a jövőt illetően, hogy miként lehet az új technológiákkal, az új gépekkel, az új módszerekkel számukra oktatást nyújtani.

A szakmai délutánon dr. Gyöpös Gábor ügyvéd a gazdaságátadás valamint a földforgalmi szabályozás 2024. január 1-jén életbe lépett változásairól tájékoztatta a hallgatóságot.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: