Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A közösség lehetőség – Egyházmegyei tanévnyitó

Pintér-Papp Eszter | 2023.09.02.

Ma délelőtt a Nagytemplomban tartották a Veszprémi Főegyházmegye tanévnyitó szentmiséjét, mely egyben a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanévnyitója is volt. A szentmisét dr. Takáts István érseki általános helynök mutatta be Dékány Árpád Sixtus emeritus zirci apáttal, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága vezetőjével.

A tanévnyitóra a pápai katolikus iskola hagyományaihoz hűen a nyolcadik osztályos diákok kísérték be az elsősöket, akiket dr. Mail József apát, plébános és Meleg Máté káplán áldottak meg.

-Nem könnyű újra elkezdeni a munkát, szánkban még a nyár íze van, csontjainkban, mozdulatainkban a nyár rutinja, még idegenül gondolunk a korai felkelésre, a feladatokra, az iskola világára – mondta prédikációjában dr. Takáts István, majd úgy fogalmazott, Isten szeretete az idei tanévet is előttünk járja és sok jót készített elő. Már csak rajtunk áll, hogy ezzel hogyan élünk, hogy vajon észrevesszük-e, merünk-e ilyen bátor reménnyel nekifutni az évnek.

Az érseki helynök a mai evangélium, a talentumokról szóló példabeszéd kapcsán rámutatott, bátorítást kaphatunk arra, hogy egyikünknek sem üres a szíve, egyikünknek sem üres a feje, a keze, sok olyan tulajdonsággal bírunk, ami egy életre szóló gazdagságot jelent, de erőfeszítéseket kell tenni a jóért.

Kovács Krisztina, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola új igazgatója tanévnyitó beszédében elsőként az első osztályosokat köszöntötte, hangsúlyozva, tudja, mit éreznek most a kisdiákok, hiszen ő is első alkalommal áll most a tanévnyitón az iskola előtt igazgatóként. Az intézmény vezetője ezután arról szólt, az iskola, az oktatás elsődleges célja, feladata talán elsősorban nem is a száraz tényanyagok, az ismeretek átadása. – Túl ezeken a közösségre, az emberi építő kapcsolatokra, a másik emberhez és persze saját lelkünk mélységeihez való kapcsolódásra kellene elsősorban tanítania. Maga, az Isten is közösség – Szentháromság. A közösség pedig lehetőség. Abban vagyok csak képes megismerni a másikat, a másikon keresztül önmagamat és Istent is – mondta az igazgató.

A Szent István Római Katolikus Általános Iskolába járó 413 gyermek – köztük 74 első osztályos kisdiák – számára ezt követően hangzott el a talán kevésbé várt mondat: „A 2023-2024-es tanévet megnyitom!”

        
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: