Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A közösségek mindenek előtt

Horváth Andrea | 2023.04.26.

Szakmai napot szervezett közművelődési szakemberek, településvezetők, közösségek, szakkörök vezetői számára a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Vármegyei Igazgatósága. Az egész napos rendezvények a Jókai Mór Művelődési Központ ad otthont. Délelőtt plenáris ülések, délután fórumbeszélgetések keretében egyeztnek a résztvevők a szakma aktuális kihívásairól, lehetőségeiről. 

Dr. Baloghné Uracs Marianna vármegyei igazgató köszöntötte a megjelenteket, s több aktuális kezdeményezésről, projekttervről is beszélt az érdeklődőknek. Szólt többek között  a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesületéről is. Az Egyesületet olyan, a közösségi művelődés terén több évtizede dolgozó szakemberek hozták létre, akik a szakmában tapasztalható szakemberhiány, az utánpótlás nevelés támogatására keresik a megfelelő módszereket, lehetőségeket. 

Ennek mentén hozták létre a Látópont Hálózatot, mely azokat a közösségeket fogja össze, ahol működnek a jó gyakorlatok, kreatív együtt működés valósul meg a településvezetők és a közösségek vezetői között. A Látópont elismerő cím rangot jelent, olyan pályázat útján nyerhetik el a szervezetek, melyben közösségi jó gyakorlataikat írják le, és arra is kitérnek, hogyan tudják ezt bemutatni. A Pápai járásból Békás, Lovászpatona, Kemenesszentpéter és Nyárád tartozik a hálózatba.

A másik fontos kezdeményezés a szakkörök indítása volt, ezek általában kis létszámú csoportok, melyek a közös érdeklődés mentén szerveződnek. Ez lehet gyöngyfűzés, makramé, hímzés vagy bármi, ami összehozza egy településen az embereket. S aztán ezek a csoportok tevékenyeken be tudnak kapcsolódni a helyi programok szervezésébe, színesítve azt, mondta a vármegyei igazgató.

A program keretében Horváth Dorina, a Jókai Mór Művelődési Központ szakmai vezetője bemutatta az intézményt a vármegye számos pontjáról érkezett vendégeknek. A Médiacentrum kérdésére elmondta, ez a szakmai nap jó alkalom arra, hogy megismerjék egymást a  közművelődésben dolgozók, valamint a tapasztalatcsere kiváló fóruma egy-egy ilyen rendezvény.

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: