Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

A magyar csillagász megmondta hol van, a normandiai megtalálta!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.02.26.
"És akkor szerdán nem csináltam mást, mint találtam egy meteorit-darabot a mezőn!"

 

Több, mint egy hete, a történelmi francia tájegység fölötti égen 03:59-kor egy fényes nyalábot azonosítottak. A körülbelül 60 m átmérőjű 2023_CX1 névre hallgató kisbolygó felfedezését Sárneczky Krisztián, magyar csillagásznak köszönhetjük.

A dolog pikantériája, hogy Sárnaczky már egy nappal a földet érés előtt azonosította a 2023_CX1-t a Piszkéstetői Obszervatóriumból. Az elmúlt 20 évben eddig hét alkalommal sikerült a kutatóknak úgy felfedezniük egy kisbolygót, hogy előre meg tudják becsülni a becsapódás időpontját. A magyar csillagász nevéhez immár két ilyen felfedezés köthető.
A kisbolygó 60-80 km magasban esett szét egy robbanás következtében, de több helyen sikerült elcsípni a fényesen ragyogó 2023_CX1-t: Belgiumban, Dél-Nagy-Britanniában, Északnyugat-Franciaországban is készültek felvételek róla.

Késöbb egy lelkes, normandiai amatőr csoport úgy döntött, a lehetséges helyeket végigfésülik, hátha találnak maradványt a kisbolygóból. A keresés pedig sikerrel zárult: a 18 éves diáklány, Loïs Leblanc talált rá a földbe fúródott sötét kőre, ami egyenesen a világűrből érkezett a mezőre.
 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: