Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A magyarok Istenére esküszünk!

Pintér-Papp Eszter | 2024.03.15.

„A mi forradalmunk Pesten, március 15-én, nem vérontás volt, hanem egy szép ünnep, a szabadság ünnepe; ezerek meg ezerek csoportoztak össze Isten ege alá, ezerek meg ezerek emelték égre kezeiket, s egy szívvel, szájjal mondák Petőfi Sándor után az eskü szavait: A magyarok Istenére/Esküszünk,/Esküszünk, hogy rabok tovább/Nem leszünk!” (Arany János)

Ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk. Ma 176 éve megmozdult a nemzet, hogy régóta vágyott jogokat vívjon ki magának.

Dicsőséges napok következtek, ahol a magyar törekvéseket csak külső segítséggel sikerült letörni.

Az 1848-as események híre, a hősök neve máig él a nemzet emlékezetében. Már az egészen kicsi gyermekek is tudják, hogy ezen a napon valaha valami nagy dolog történt, amire ma kokárdával, zászlókkal vonulva emlékezünk.

Emlékezzünk hát ma is rájuk, a márciusi ifjakra és a hozzájuk csatlakozó ezrekre, akik akkor, ott, értünk is küzdöttek. Dicsőség a hősöknek!

„Egy szóvá s egy érzelemmé/Olvadt össze a haza,/Az érzelem "lelkesűlés",/A szó "szabadság" vala.//Oh ez ritkaszép látvány volt,/S majd ha vénül a világ,/Elmondják az unokáknak/Ezt a kort a nagyapák.” (Petőfi Sándor)

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: