Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

A majmok látnak, most az Ember következik

Farkasdi Gyula | 2024.03.30.

A majmok visszakapták a látásukat, most az embereken lesz a sor, legalábbis ezt ígéri Elon Musk a Neuralink agychip-gyártó cége.

Telepatikus képességek

A Neuralink az X élő közvetítésében mutatta be legújabb kutatásait , lehetővé téve a 29 éves, mozgáskorlátozott Nolan Arbaugh számára, hogy sakkozzon, és még a "Civilization VI" videojátékot is játszhassa laptopján.

A "Telepátiának" nevezett vezeték nélküli chip segít a számítógép irányításában, amelyet egy robot segítségével ültettek be Arbaugh agyába.

 

A következő állomás

Most Musk még megdöbbentőbb állításokat fogalmaz meg : a Neuralink a vakságot is "gyógyítja". A cég "Blindsight" terméke szerinte "már majmokban működik".

"A felbontás kezdetben alacsony lesz, mint a korai Nintendo grafikáké, de végül meghaladhatja a normál emberi látást" – tette hozzá.

Természetesen mindenféle átláthatóság nélkül lehetetlen alátámasztani Musk állításait. De ha megerősítik, ez annak a jele lenne, hogy a Neuralink felzárkózik a technológia jelenlegi állapotához.

 

Mások is kutatnak

Noha a Neuralink valószínűleg jelentős előrelépést tett rövid időn belül, amit a cég nyilvánosan bemutatott, – nem teljesen új – a vezeték nélküli jelek továbbításának képességén túl, ami nagyban javíthatja a használhatóságot, és egyszerűsíti a robotsebészeti eljárást.

A kutatók már sok éve dolgoznak olyan agy-számítógép interfészeken, amelyek visszaállíthatják a látást. 

Az ausztráliai Melbourne-i Monash Egyetem tudósai 2020-ban megépítették a világ első "bionikus szemét ", amely agyimplantátumon keresztül képes erre.

2021-ben spanyol tudósok „mesterséges retinát ” ültettek be, amelyet egy olyan szemüveghez erősítenek, amely képes érzékelni a fényt, amelyet azután elektromos jelekké dolgoz fel, és továbbítja az adatokat az agynak.

Ahogy Musk elismerte, ezeknek az eszközöknek a felbontása még mindig meglehetősen alacsony, és a kutatók, nem csak a Neuralinknél, keresik a módokat a "pixelek" számának növelésére, lehetővé téve a betegek számára például az arcok felismerését.

Anélkül, hogy tudnánk, hogyan is működik a Blindsight, ezen a ponton csak találgathatunk. Ha a Neuralink mind a szemet, mind a látóideget megkerülné, sokkal több ember számára elérhetővé válhatna az eszköz.

 

Grandiózus tervek

A Mercurial vezérigazgatójának azon állítása, hogy a Neuralink implantátum végül "meghaladhatja a normális emberi látást", szintén jellegzetesen grandiózus terv.

Ne feledjük, a múltban megígérte, hogy a Teslák mostanra teljesen önvezetőek lesznek , és embereket küldött volna a Marsra.

Mint mindig, a milliárdost soha nem szabad teljesen komolyan venni, és a Neuralink fejlődéséről alkotott megítélése tényleges tudományos bizonyítékokon és szakértők vizsgálatain kell alapulnia.

Tweetében Musk azt is megismételte, hogy "egy majom sem halt meg vagy sérült meg súlyosan Neuralink eszköztől".

A Neuralink kritikát kapott a szabályozó hatóságoktól és az állatjogi csoportoktól a kísérleti majmokkal való bánásmód miatt.

 

Forrás: Futurism

Borítókép: Pixabay

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: