Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A malacka nem játék

Huszár Hajnal | 2024.03.12.

Bár az afrikai sertéspestis (ASP) miatt a vaddisznóállományt nagyon jelentősen csökkentették hazánkban is, ez a vadfajunk még bőven megtalálható a Pápa környéki, bakonyi erdőkben is. A vaddisznó jellemzően február-március környékén hozza világra kicsinyeit. A tavasz beköszöntével pedig egyre többen tesznek kirándulást a környék erdeiben, így akár találkozhatnak is malacait vezető kocával. De mit tegyenek az erdőjárók ilyen esetben? – tettük fel a kérdést Pölöskei Balázsnak.

A Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője elsősorban azt hangsúlyozta, a vaddisznó rejtőzködő életet él, általában a sűrűbe behúzódva várja a szürkületet. A koca a malacokat is rejtett vacokban elfektetve hagyja, amíg elmegy táplálkozni, így ritkán találkozhatnak velük a kirándulók, kutyasétáltatók, ám mégis előfordulhat, hogy egy vaddisznócsalád kerül az útjukba.
-Ha lehet, ilyenkor ne ijedjünk meg, inkább csapjunk zajt, beszéljünk hangosan, hogy felhívjuk az állatok figyelmét az emberi jelenlétre. A vaddisznó nagyon óvatos, gondos anya az emberi hangra el fogja vezetni onnan a malacokat. Nagyon ritka, hogy ilyen esetből támadás, konfliktus adódik – mondta az osztályvezető, azt javasolva, hogy a sétálók és beszélgetve, minimális zajjal közlekedjenek az erdőben.

Nagyon kicsi az esélye annak tehát, hogy az erdei utak közelében készít vackot a koca a malacok számára, ám ha valaki mégis vadmalacokkal találkozik, semmiképpen se nyúljon hozzájuk.
-Soha ne próbáljuk megfogni a malacokat, inkább beszélgetéssel csapjunk zajt! Nagy valószínűséggel ugyanis a koca a közelben van, ha pedig mégsincs, akkor a malac visítására úgyis visszatér és az már okozhat problémát – figyelmeztetett Pölöskei Balázs. Az emberi zajra a malacok jellemzően kitérnek a kiránduló útvonalak közeléből, ha mégsem, akkor a zajkeltéssel el lehet hessegetni őket.
-Alapszabály, hogy kutyát csak pórázon vezetve vihetünk az erdőbe, ha vadmalacot látunk, fogjuk szorosan az ebet, semmi esetre se engedjük, hogy megpróbálja megfogni az állatot – tette hozzá a szakember.

A vaddisznó hím egyedei, a kanok egymagukban járnak és jellemzően elrejtőzve töltik a nappali időszakot, a turistautaktól távoli sűrűkben. A vaddisznónak rossz a látása, viszont jó a füle és az orra, amikkel már messziről megérzi az embert, ezért nagy valószínűséggel már azelőtt eltávolodik az ember közeléből, hogy a kiránduló észrevenné.
-Nagyon ritka még a szakirodalomban is, hogy vaddisznó szándékosan emberre támadott. Ha nincs sarokba szorítva inkább elmenekül az ember elől, nem keresi a konfliktust – magyarázta az osztályvezető. A nagy zajkeltés, hangoskodás elriasztja a felnőtt állatot is, ez a módszer általában a kifejlett egyedeknél is eredményes. Mégis előfordulhat, hogy disznóval találkozik az erdőjáró és a viselkedését támadónak érzi, ha az morog, hörög vagy felborzolja a sörtéit. Ez azonban leginkább csak blöff és az állat inkább odébbáll, ha teheti. Viszont, ha kutya támadja, vagy nem tud kitérni, akkor bárhogy viselkedhet.

A legfontosabb szabály az erdőjárók számára ebben az időszakban is, hogy ne térjenek le az erdei utakról, ne zavarják az erdő vadjait és házi kedvenceiket pórázon vezessék.

Fotó: andreas N képe a Pixabay -en, Alexa képe a Pixabay -en, Oliver Völker képe a Pixabay -en, Michal Renčo képe a Pixabay -en.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: