Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A mártír ejtőernyős születésnapja

Pintér-Papp Eszter | 2023.01.18.

Ma 109 éve született Kiss Zoltán ejtőernyős százados, aki a Magyar királyi „vitéz Bertalan Árpád” 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj tagjaként részt vett a doni harcokban, ahol megsebesült, de később visszatért a harctérre, ahol hősiesen harcolt, de 1945. január 5-én szovjet hadifogságba esett.

Kiss Zoltán a háború után egy ideig a bakonyi fakitermeléseknél gépkocsivezetőként, szállítómunkásként, és egy ideig autószerelő-segédként is dolgozott, majd az ejtőernyős fegyvernem újraszervezésekor újra behívták.

Horváth Ferenc amatőr helytörténetkutató hírportálunkon korábban megjelent írásában olvasható, hogy Kiss Zoltán 1948. október 1-jén a már korábban megalakult 1. ejtőernyős század kiképzőtisztje lett. 1949. május 1-től a századparancsnoka, majd 1949 őszétől a Szolnoki Repülőtiszti Iskola ejtőernyős szolgálatának főnöke. Családjával 1951 augusztusában a balatonkenesei honvédüdülőben nyaralt, amikor Budapestre rendelték egy megbeszélésre és soha többet nem látták.

Ekkor már koncepciós perek sokasága zajlott, ártatlan emberek százai tűntek el nyomtalanul. A bírósági anyag szerint illegális szervezkedést folytatott, de az is nyilvánvaló, hogy ez csak az Államvédelmi Hatóság egyik kitalációja volt. Kapcsolatba hozták a „Dunántúli Fehér Partizánok” nevű illegális szervezkedéssel is, ami az Államvédelmi Hatóság szerint, „a népi demokrácia megdöntése, terror és diverziós cselekmények végrehajtása az imperialista agresszió elősegítése érdekében” jött létre. Ezen felül megvádolták azzal is, hogy az Amerikai Egyesült Államok kémszolgálatának az ügynöke. Kínzások sokaságának tették ki, hogy beismerő vallomásra kényszerítsék.

A Katonai Felsőbíróság a kihallgatások és a tárgyalások befejeztével Kiss Zoltánt 1951. december 11-én kötél általi halálra ítélte. Az ítéletet 1952. április 10-én az esti órákban hajtották végre a katonai börtön udvarán.

A Budapesti Katonai Bíróság 1990. április 28-án Kiss Zoltán százados ítéletét felülvizsgálta és semmissé nyilvánította. A Honvédelmi Miniszter a Rehabilitációs Bizottság javaslatára rendfokozatában megerősítette és posztumusz alezredessé léptette elő.

Emlékét Pápán egykori lakóháza falán őrzi emléktábla, melyet rendszeresen megkoszorúznak a megemlékezéseken.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: