Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A mi Petőfink

Horváth Andrea | 2024.03.16.

Mi, pápaiak, Petőfi Sándort mindig is idevalósinak tekintettük. Itt járt iskolába, itt ragyogott fel szerencsecsillaga, Tarczy professzor felismerte benne a tálentumot és írásra biztatta, barátokat szerzett az egyébként mogorva fiatalember, s nem mellékesen Pápán lett Petrovicsból Petőfi. Tehát találó a kötet címe, A mi Petőfink, melyet Mezei Zsolt szerkesztett, és a  Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek gondozásában jelent meg.

A kötet bemutatójának a gyűjteményi könyvtár adott otthont. A megjelenteket Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte, hogy a Petőfihez köthető relikviákat a gyűjteményben őrzik, s a bicentenárium kapcsán készült el a látványos, interaktív kiállítás a könyvtár folyosóján, a levéltár munkatársai konferenciát szerveztek a téma kapcsán, s ez a könyv a megemlékezés-sorozat harmadik eleme.

A kötet dr. Hauber Károly, a Türr István Gimnázium tanára mutatta be. Mint mondta, minden benne van, ami Pápa és Petőfi kapcsolatát illeti, benne vannak a versek, prózai szövegek, tanulmányok, versek jobb megértését segítő támpontok. – Hiánypótló mű, nagyszerű, hogy megjelent, s már nagyon várom, hogy jövőre egy hasonló kötet szülessen Jókai Mór kapcsán – mondta.

Mezei Zsolt elmondta, hogy ennek a könyvnek a gondolata régóta érlelődött benne, hogy jó lenne összegyűjteni mindazokat az írásokat, amik Petőfitől származnak és Pápához bármely módon kötődnek. – A könyv három fő részből áll. Az első részben Petőfi Pápán írt vagy ide köthető versei kaptak helyet, a második részben a prózai írásai szerepelnek, a harmadik, legterjedelmesebb rész pedig tanulmánygyűjtemény, 1896-2001 között születtek ezek, s valamely módon foglalkoznak a Pápán született Petőfi-versekkel – mondta a könyv szerkesztője.

 

A rendezvényen közreműködött Schuszter Dóra türrös, és Móricz Hetény refis diák.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: