Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A pápai Nemzeti dal

Horváth Andrea | 2024.03.14.

Ismét együtt szavalták a pápaiak a Nemzeti dalt az Esterházy-kastély előtt. Lampért Gábor felhívására az iskolák és óvodák örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

 

A megjelenteket Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Petőfi Sándor az a költő, aki a legmélyebben épült be a magyar és nemzetközi köztudatba – emelte ki beszédében.

 

– Petőfi szellemisége időn és határokon átívelő örökség. Eggyé olvadt benne a költészet, a hit, a nemzeti identitás és a haza szeretete, szolgálata. Pápa örökségének ritka kincse Petőfi, akire – és az általa is megtestesülő szabadságharcra – emlékezni nem csupán ünnepi alkalom, hanem kötelesség is. Ezért is öröm számomra, hogy ez az ifjúságot megmozgató szavalást évről-évre megszervezik – tette hozzá Szentmártoni János.

A rendezvény szervezője, Lampért Gábor hangsúlyozta, hogy ez volt az ötödik közös szavalás a nemzeti ünnep kapcsán, s ez volt a legnépesebb, a jelentkezések alapján közel 1500 pápai szavalta közösen a Nemzeti dalt. – Nekünk, pápaiaknak a Petőfi-bicentenárium után is fontos feladatunk, hogy időről időre a költő re irányítsuk a figyelmet. Egy szerény kezdeményezésből mára már nagyszabású rendezvény lett, köszönöm mindenkinek a közös munkát – mondta a szervező.

A március 15-hez kapcsolódó pápai eseményekről Adorján Zoltán, a református gimnázium tanára beszélt, a programon közreműködött az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa, valamint a református gimnázium néptáncosai.

A közös szavalást Schrei Balázs, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola magyartanára vezette.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: