Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A pápai néptáncoktatás legendás alakjára emlékeztek

Horváth Andrea | 2023.04.29.

Lendvai Ernőné Szabó Mária neve sokak számára ismerős, a legendás néptáncpedagógus segítségével generációk ismerkedhettek a népi játékokkal, koreográfiákkal. Emlékére táblát avattak a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint tantermet neveztek el róla.

Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában tanított. Fizikát is, de elsősorban nem ezért emlékeznek rá, hanem azokra a tanórákra, melyeken a magyar folklórkincset mutatta meg, adta át a diákoknak. Jelentős szerepe volt abban, hogy a néptáncoktatás már a 70-es években helyet kapott általános iskolai keretek között, kidolgozta a néptáncoktatás pedagógiai programjának alapjait.

Müller Anita, a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kezdeményezte az emléktábla felállítását, hisz mint mondta, nagyon sokat köszönhet Mária néninek, akit példaképének tekint. Nem csupán egy szép kivitelezésű, életrajzzal gazdagított emléktábla került fel a falra, de a második emeleti tánctermet is elnevezték róla. Emellett egy kamaratárlatot is összeállítottak Lendva Ernőné fotóiból, szakmai anyagából.

A megnyitón részt vett Unger Tamás alpolgármester is, aki örömmel értesült a kezdeményezésről, mint mondta, ismernünk kell a nagy elődöket, hogy tanulhassunk tőlük. Reményét fejezte ki, hogy a Tánc-Lánc AMI mostani tanítványai közül is kerülnek majd ki ilyen neves szakemberek. Baán Éva a Vadvirág Néptáncegyüttes alapítója is elmondta, hogy Lendvai Ernőné segítette a kezdetekkor, s mindig fordulhatott hozzá tanácsért.

Az emléktábla avatóünnepségén az Erkel iskola két táncosa adott műsort, majd a szervezők mindenkit beszélgetésre invitáltak, s Mária néni emlékét egy hosszabb interjúbejátszás segítségével is felidézték.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: