Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A pedagógusokat köszöntötték

Babos Petra | 2024.06.04.

Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget ma délután a Pápai Tankerületi Központ és Pápa Város Önkormányzata. Az ünnepségen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója és Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója is.


Tanáraink életünk legmeghatározóbb alakjai, tanításuk egy életre elkísér mindannyiunkat. Számtalan alkalommal emlékszünk vissza rájuk, tanításukból utólag értünk csak meg sok mindent. Tanárnak lenni vitathatatlanul a legcsodálatosabb, de egyben talán a legnehezebb foglalkozás is. A pedagógus munka valójában hivatás. A sok nehézségen, kudarcon felülemelkedve, terelgetik a diákokat nap mint nap, és azon túl, hogy megajándékozzák tanítványaikat ismeretekkel, szeretettel szeretetre, odafigyelésre, egymás tiszteletére, elfogadásra, emberségre nevelnek. Utat mutatnak, mely a kitartáshoz, a szorgalomhoz, a becsületességhez vezet – hangzott el az ünnepségen.


A Petőfi Sándor Gimnázium aulájában megtartott ünnepségen az ünneplő közösséghez dr. Áldozó Tamás polgármester szólt, aki a jelenlévők közül külön üdvözölte azokat, akik tanárai, kollégái voltak. Mint mondta, a közt szolgálni a lehető legnagyobb kihívás. Egyszerre kell megfelelni nagyon sok kihívásnak, ami szinte lehetetlen.
-Én azt gondolom, talán az a helyes, ha nem a külső elvárásokra vannak tekintettel, hanem arra, ami belülről szólítja meg Önöket. Az a meggyőződésem, hogy ez a hivatástudat, ez a belső iránymutató tereli a mai pedagógustársadalmat abba az irányba, hogy legyen kitartása ehhez a szolgálathoz, s tudja felmutatni az iskolát elvégző generációk újabb és újabb sorát. Én ehhez a munkához kívánok sok kitartását, jó egészséget és olyan nebulókat, akikben megtalálják az örömüket- mondta a polgármester. 


Egyházi Andrea tankerületi igazgató elmondta, a pápai pedagógusnapok hagyományaihoz híven idén is azzal a kiemelt céllal rendezték meg közös pedagógusnapi ünnepségüket, hogy elismerjék és megjutalmazzák azokat a tanárokat, oktatókat, akik a mindennapos munkájukon túl is olyan teljesítményt tudnak felmutatni a tehetséggondozás, a hátránykompenzáció, közösségfejlesztés, oktatási innováció terén, az évtizedeken átívelő karrierjük során, amellyel kiemelkedő módon hozzájárulnak iskolájuk, településük és fenntartójuk jó hírnevének megőrzéséhez és gyarapításához.


-Engedjék meg, hogy pedagógusnap alkalmából a jelen lévő fenntartók nevében kifejezzem őszinte köszönetünket és hálánkat a köznevelési intézmények minden pedagógusának és a nevelő-oktató munkát segítő munkatársaknak gyermekeink érdekében végzett áldozatos munkájukért, helytállásukért. Az Önök munkája nagyon értékes számunkra – hangsúlyozta.
– Különleges napot ünnepelünk, amely olyan alkalom, amikor köszönetet mondhatunk azoknak a szenvedélyes és elkötelezett embereknek, akik nap mint nap hozzájárulnak a jövő generációinak, nemzedékének neveléséhez, oktatásához. Meg kell köszönni azt a felelősségteljes munkát, amelyet az országért, a gyermekekért, illetve a fiatalokért végeznek. Meg kell köszönni azt a munkát, amit a közjó érdekében értünk tettek és tesznek. Nagy kihívás pedagógusnak lenni. Köszönet érte mindazoknak, akik vállalják ezt. A színvonalas oktatási rendszer kulcsa a pedagógus, akik értéket, erkölcsi normákat, nyitottságot közvetítenek. A pedagógusok társadalomban betöltött szerepe ezért felbecsülhetetlen. 


– A pedagógus szakma szép pillanatai, amikor dolgozatot javítasz, és azt olvasod: „Szeretlek, tanító néni!”, vagy amikor minden nap vár egy gyermekölelés, egy mosoly, egy őszinte beszélgetés, egy baráti pillanat. És amikor igazán büszke vagy egy tanulód teljesítményére. Húsz-harminc szempár tükrében kell megfelelni a legnagyobb kihívásnak, a tudás átadásának, a tudásvágy felébresztésének, és képesnek kell lenni a saját életük példáján keresztül követésre méltó pozitív példa nyújtására. A pedagógus ott van diákjai szavaiban, mozdulataiban, de magunkba pillantva is tetten érhetjük egy-egy régi, kedves tanárunk, tanítónk szívünkre helyezett gondolatát, kitartását. Ezért kötelességünk megállni és ünnepelni ma minden kedves Pedagógust, akik valamilyen formában bennünket, a gyermekeinket is vezették, vezetik a különböző életszakaszokban. Ünneplésünk a köszönetnyilvánítás mellett másodsorban tudatosítás is. Helyünk, feladatunk, hivatásunk, küldetésünk tudatosítása. Feladatunk szolgálat. A jövő szolgálata. Ez adja meg munkánk társadalmi jelentőségét és váltja ki azt a figyelmet, mely tevékenységünket kíséri. Mert mi is a pedagógusnap? Egy soha el nem felejtett ünnep, pedig nincsenek évszázados hagyományai, egyedül a szeretet hozta világra, a megbecsülés, és a tisztelet. Mert bár ma a világ másfelé tart, tele van ellenségeskedéssel, mindent jobban tudókkal, a megmondókkal, a nekem csak jogaim vannak személyekkel, az agresszióval és a mesterséges intelligencia is megjelent, de a tanár akkor is szeretetet, megbecsülést, és tiszteletet érdemel – mondta a tankerület igazgatója.

 
Az ünnepélyen miniszteri elismerő oklevelet és Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át Cserháti Csilla, a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium főigazgatóhelyettese, Huszár Endre László, a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium tanára, címzetes igazgatója, aki korábban 19 évig vezette az intézményt igazgatóként.  A Miniszter Elismerő Oklevele díjazásban pedig Haász Berta, az Ajkai Bródy Imre Gimnázium igazgatóhelyettese részesült. Emellett köszöntötték még a nyugdíjba vonuló pedagógusokat is. Végül átadták a tankerületi központ elismerő okleveleit is. 
A rendezvényt a tankerület iskoláiból érkezett tanulók műsora színesítette. 

 

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: