Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

A tőzsde élénken reagál a klímavédelmi perekre!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.05.25.
Egy friss kutatás szerint a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok értékcsökkenést regisztráltak az éghajlatváltozással kapcsolatos perek számukra kedvezőtlen ítéletei után.

Egy friss, a Guardian által is szemlézett kutatásból derült ki, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos perek pénzügyi kockázatot jelentenek a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok számára, mivel csökkentik a nagy környezetszennyezők részvényeinek árfolyamát.

Az LSE Grantham Research Institute által kedden közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogyan reagál a tőzsde olyan hírekre, melyek szerint újabb klímavédelmi pert indítottak bizonyos vállalatok ellen, vagy egy vállalat elvesztette a pert.

A tanulmányt végző kutatók most azt remélik, munkájuk arra ösztönzi majd a hitelezőket, a pénzügyi szabályozókat és a kormányokat, hogy a jövőre vonatkozó befektetési döntések meghozatalakor vegyék figyelembe az éghajlati perek hatását, s végső soron zöldebb vállalati magatartásra ösztönözzék az érintett vállalatokat.

A tanulmányban összesen 108, 2005 és 2021 között világszerte 98, az Egyesült Államokban és Európában jegyzett vállalat ellen indított, éghajlati válsággal kapcsolatos pert elemeztek: megállapításaik szerint egy új per benyújtása, vagy egy vállalat elleni bíróság döntés átlagosan 0,41 százalékkal csökkentette a vállalat értékét.

A kutatás eredményei szerint a tőzsde a legerőteljesebben a szén-dioxid-kibocsátással foglalkozó nagyvállalatok – köztük a világ legnagyobb energia-, közmű- és anyagipari vállalatai – elleni pereket követő napokban reagált, átlagosan 0,57 százalékkal csökkentve e vállalatok relatív értékét egy per benyújtását követően, valamint 1,5 százalékkal egy kedvezőtlen ítéletet követően.


 • Friss hírünk
  Videó
  A város velünk épül

  Figyelem! Szerdától forgalmi rend változás a 83-as főúton

  Holnaptól új közlekedési rend lép életbe városunk...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: