Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

A túlélőkre fókuszálnak a rákellenes világnapon

Csrefko Judit | 2024.02.04.

Az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenés rákos megbetegedés esetén a "már gyógyult betegnél" is komolyan javítja a hosszú távú kilátásokat.

A rákellenes világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek és folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála.

A becslések szerint már több mint 12 millió ráktúlélő van Európában.

 

A korai stádiumban felfedezett ráktípusoknál jellemzően sokkal kisebb a kiújulás esélye, tehát a szűrővizsgálatokon történő megjelenés nemcsak a közvetlen betegségkilátásokra van hatással, de hosszabb távon is kedvezően befolyásolja az érintett beteg túlélését, életminőségét.

A Magyar Rákellenes Liga felhívta a figyelmet arra is, hogy a betegséget kísérő lelki tényezők is komoly kihívást jelentenek. A ráktúlélők legalább 40 százaléka ugyanis jelentős pszichológiai problémákat tapasztal, amelyek gyakran súlyosbítják a fizikai állapotot.

Magyar Rákellenes Liga 15 éve alapította a Túlélők klubját. Nyolcvan olyan klub működik az országban, ahol a betegséget túlélők speciális egészségértés-oktatáshoz juthatnak, és az egészséges életmódot, a lelki egészséget támogató programokon vehetnek részt sorstársi közösségben.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: