Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A világtörténelem legszörnyűbb diktatúrájának áldozataira emlékezünk

Varga András | 2023.02.25.

Ma este emlékeztek Pápán a kommunizmus áldozataira a Pálos téren a Sulyok Dezső szobornál.
Először Csukárdi Sándor szavalta el Pilinszky János: Ravensbrücki passió című versét, majd Polgárdy Imre Veszprém vármegye
közgyűlése elnökének emlékbeszédét betegsége miatt, Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere olvasta fel.


Mint elhangzott, mértékadó számítások szerint is 100 millió ember vesztette életét a rendszer áldozataként és
Magyarországon és is több százezer azoknak a száma, akiket a Szovjetúnióba vagy valamelyik magyar kényszermunkatáborba
hurcoltak. Az áldozatok jeltelen sírokban nyugszanak, de akik hazatértek sokszor életük végéig viselték a nyomokat. Ki a testén, 
ki a lelkén. Bármely társadalmi rétegből kikerülhetett az, akitől elvették élete munkájának eredményét, vagy ítélet nélkül kényszermunkára vitték.
Sokan megpróbáltak elmenekülni, elhagyták hazájukat, családjukat. A múlt részletes kutatása ma is folyik, lezáratlanok a szálak és a számok is.
Málenkij robot, kitelepítés, vagy politikai okból több év börtön várt a rendszer ellenségeire, akik sokszor nem is adtak konkrét okot az üldöztetésre.
Hősök ők – mondta a szónok – mégha nem is tudjuk róluk. A nemzet és a haza hősei, ezért a magyarság emlékezetének örökké részesei lesznek.
Nem tudjuk ma megérteni a szenvedés nagyságát, de szembe kell néznünk a múlttal. Ez egy tudatosan kiagyalt, precízen működtetett gépezet volt.
Szinte minden családban van kire emlékezni ezen a napon. Áldanunk kell a nevüket és gyújtsunk gyertyát az emlékükre – zárta a beszédet Dr. Áldozó Tamás.


Ezután a városvezetés és a pártok elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a Márton István utcában Katona István emléktáblájánál is koszorúztak és a jelenlévők
gyertyát gyújtottak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: