Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A zsinagógák világa

Horváth Andrea | 2023.02.09.

Az egyik tag kérésére került be a zsinagógák világa a zsidó szabadegyetem előadássorozatába. Schmidt Orsolya a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke készült fel a  témából és tartott egy rendkívül érdekes tájékoztatót. Az alkalomnak ezúttal a református gyülekezeti ház terme adott otthont.

A zsinagógák világa – sokszínű épületek volt az előadás pontos címe. Az elnök szakrális, építészeti, képzőművészeti szempontból is beszélt a zsinagógákról. A hagyományos közösségekben a zsinagóga nem csupán az ima, a tanulás és a tanítás színhelye volt, hanem közösségi központként és gyülekezőhelyként is szolgált, ahol megtárgyalták a közösséget érintő ügyeket is. Ezekre a funkciókra utalnak a zsinagóga hagyományos elnevezései: talán a legáltalánosabb a „bét haknesszet” (gyülekezet háza), ennek fordításából ered a mai zsinagóga kifejezés.  

A téma rendkívül gazdag, de Schmidt Orsolya kiemelte, hogy nagyon fontos berendezési tárgy a tóraszekrény, mely a Tóra tekercsek tárolására szolgál, ez a legszentebb helye a zsinagógáknak, ez mindig a keleti-északkeleti falon található. Másik fontos eleme a térnek a tóraolvasó emelvény, a bima, Mindegyikre jellemző, hogy a padlószintnél magasabban helyezkednek el. A tóraszekrény és a bima a pápai zsinagógában is megmaradt. Hiányzik többek között persze a Tóra, a padok – és a közösség.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: