Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ahogy éltek, ahogy köztünk éltek

Horváth Andrea | 2023.02.01.

"Történetek egy családi albumból" címmel nyílt kiállítás a Pápai Szakképzési Centrum  Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskolában. A tárlat zsidó élettörténeteket mutat be fotók és interjúrészletek segítségével. 

A Centrópa Alapítvány több mint húsz éve gyűjti és őrzi a régió zsidóságának emlékeit, több mint 25 ezer fotóról és 45 ezer oldalnyi személyes történetből köszön vissza a múlt. Liebermann Mária, az alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy ezek a történetek elsősorban az életről szólnak, nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatják be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. 

Unger Tamás alpolgármester arról szólt köszöntőjében, hogy bár a kiállításon van egy pápai kép is, városunkban ennél jóval gazdagabb az az örökség, amit ránk hagyott az egykori zsidó közösség. Nem véletlen ez, hisz az 1870-es években a város lakóinak egynegyede izraelita volt. Ma már sajnos csak az emlékük él, s a kiállítás is ezt az emléket segíti megőrizni. Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke személyes hangvételű beszédében egymás elfogadására hívta fel a figyelmet. 

 

Györke-Horváth Tünde tanárnő segítségével került Pápára az Acsádyba az érdekes anyag. Nagy Zsolt, az intézmény igazgatóhelyettese hozzátette, szeretettel várják a pápai és környékbeli iskolák diákjait is a kiállításra, mely jó lehetőséget kínál egy-egy rendhagyó történelem vagy osztályfőnöki óra megtartására. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy türrös és acsádys diákok vállalták a tárlatvezetéseket, ők egy rövid képzésen vettek részt.

A kiállításra február 17-ig várják a látogatókat.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: