Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Akiket soha nem feledünk

Horváth Andrea | 2023.08.27.

A Hősök Napja alkalmából tartott megemlékezést a 7. honvéd huszárezred emlékét őrző Pápai Huszár Egyesület és Pápa Város Önkormányzata.

A megemlékezés nyitányaként a Pápai Lovasiskolától indult a huszárfelvonulás, amelynek részeként hagyományőrzők érkeztek a Fő térre az ajkai fúvószenekar kíséretében. A felvonulás első megállója a Korvin utcán található Lubienski emléktábla volt, ahol koszorúzással emlékeztek meg gróf Lubienski János huszár altábornagyról, a magyar királyi 7. honvéd huszárezred volt parancsnokáról.

A koszorúzást követően a díszmenet az I. és II. világháborús emlékműhöz vonult át, ahol Kincses László szavalatát követően Horváth Tamás, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának vezetője mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy egy hadsereg felfegyverzése mellett fontos figyelmet fordítani arra is, hogy a katonai erényeket is magukénak tudják a haza védelmezői, az erő, a kitartás és a lelkesedés példáját átvegyék az elődöktől.

– Fokozottan igaz ez az első és a második világháború hőseire, hisz az 1945 utáni történetírás igyekezett kitörölni az emlékezetből. Ezért is rendkívül fontos a katonai hagyományőrzők tevékenysége. Ők azok, akik a múlt értékeinek őrzésével, katonai szellemi örökség tudatos gondozásával  örökítik meg számunkra a múlt dicső pillanatait. Ilyen fontos munkát végez a Pápai Huszár Egyesület is, mondta a főosztályvezető, aki méltatta a pápai huszárok hősies helytállását.

 

– Szinte mindegyikünk családjában van olyan ős, felmenő, aki végigharcolta a világháborút. Emléküket kötelességünk ápolni, hiszen csakis a múlt örökségéből tanulva állhattunk helyt a jelenkorban. Számomra ez a felmenő az egyik dédapám, aki pápai huszárként harcolt, ezért is megtisztelő az számomra, hogy ma itt lehetek – tette hozzá Horváth Tamás.

Az emlékünnepség zárásaként a jelenlevők elhelyezték az emlékműveknél a tisztelet  virágait.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: