Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Alexa és társai már túl jól ismernek minket

Csrefko Judit | 2022.05.26.

Az Alexa eszközök több tízmillió otthonban vannak, és mindig figyelnek. Ha szólsz neki, ha nem. 

Az Amazon készüléke ugyanis elemezni tudja a hangos interakciókat, és értékesítheti az ezen interakciókból származó információkat az interneten.Ráadásul a cég további technológiákat fejlesztett ki, hogy még többet tudjon meg az emberek hangjából. Ezentúl már azzal is tisztában lesz, hogy boldog, szomorú, izgatott vagy éppen fáradt-e a felhasználó.

Egy áprilisban megjelent független tanulmány azt a kérdést vizsgálja, hogy szabad-e bíznunk ezekben a készülékekben, vagy érdemes fenntartásokkal kezelni.

Alexa mindig figyel?

Az Amazon szerint nem, de azt beismeri, hogy a készüléknek folyamatosan figyelnie kell az otthonodban zajló eseményeket ahhoz, hogy tudja, mikor kell aktiválnia magát. Például a cég egy korábbi vezetője bevallotta, hogy ő maga is kikapcsolja Alexát, amikor egy privát pillanatra vágyik. A cég azt azért elismeri, hogy minden felvételt megőriz. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vásárlók nyers hangfelvételeit bárkivel is megosztanák az Amazonon kívül.

 

A tanulmányban az is olvasható, hogy az Amazon rendelkezik egy szabadalommal, melynek célja a felhasználók fizikai és érzelmi jellemzőinek hangalapú meghatározása. Vagyis ez egy olyan technológiát jelent, amelynek célja, hogy a hangparancsaidból következtetni tudjon többek között arra, hogy izgatott, szomorú, boldog, fáradt vagy éhes vagy. Arra persze nincs bizonyíték, hogy jelenleg is használják-e ezt a technológiát.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: