Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Amit a pálosokról tudni kell

Horváth Andrea | 2024.05.30.

Helyismereti előadásokkal, érdekes beszélgetésekkel szeretné megszólítani a városlakókat a Közösen Pápáért Egyesület. Ez a gondolat hívta életre a Pápai történetek előadássorozatot, melynek első alkalmát a Villa Classicában tartották, akkor Krahulcsán János nyugalmazott erdőmérnök, a Pápai Erdészet volt vezetője mesélt az El Caminoról, tájékoztatta a Pápai Médiacentrumot Vadász Krisztina.

A második alkalom helyszíne a Ferences templom volt, ahol Varga Éva Teréz tartott előadást a pálosok pápai emlékeiről. A pálosok 1638-ban telepedtek le Pápán a Hosszú utcában. 1647-ben a mai Türr gimnázium helyén állt rendházban már iskola működött. Az 1638-ban felszentelt kápolnájuk helyén épült fel a mai barokk templom. 

Az előadásnak mégis a ferencesek egykori kápolnája adott otthont, hisz kiderült, van kapcsolat a két rend között. Egyrészt nagyon jó viszonyt ápoltak, amikor II. József megszüntette a pálos rendet, a pápai szerzetesek egy része a ferencesekhez költözött. Ismert pálos tanár volt Szuday Egyed, ő is ezt az utat választotta, s a feloszlatás után még közel harminc évig élt a ferenceseknél, az ő koporsója a Barát utcában található templom kriptájában van, mesélte Varga Éva Teréz.

A pálos az egyetlen, pápai jóváhagyással működő, magyar alapítású férfi szerzetesrend, amelynek története végigkíséri Magyarország történelmét. A pálos rend a magyar királyság területén alakult meg 1250 körül. Fejlődése folyamatos volt a késő középkorig, a XV. századtól pedig megvetette lábát nem csupán Közép-Európában, hanem Rómában és Európa más szegleteiben is. Ma is jelen vannak a világ több pontján.

A Közösen Pápáért Egyesület következő havi alkalma egy denevéres program lesz, melyet elsősorban gyerekeknek szerveznek.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: